‘Optimaal communiceren en concentreren voor leerkrachten en leerlingen’

Case Study Ecophon Onderwijs: MFC Oostburg

In het gloednieuwe gebouw van het Multifunctioneel Centrum (MFC) Oostburg in de Zeeuwse gemeente Sluis vinden twee basisscholen, een kinderdagverblijf en de GGD sinds 2015 onderdak. MFC Oostburg is ontworpen door Frencken Scholl Architecten. Huub Frencken koos daarbij voor Ecophon’s nieuwste oplossing, speciaal ontwikkeld voor ruimteakoestiek in het onderwijs: de Gedina A met Extra Bass.

Bijzonder is dat de twee basisscholen samenwerken in het belang van de kinderen in de regio. Door clustering van functies draagt de accommodatie bij aan de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van de krimpregio Zeeuws-Vlaanderen in Zeeland. Huub Frencken: “Vanaf de fase van het Programma van Eisen tot en met de oplevering hebben we voor een optimale vertaling van de wensen van opdrachtgever en gebruikers gezorgd. Dat heeft een uiterst bruikbaar en sfeervol gebouw opgeleverd, inclusief interieur en kleurenschema’s. Uiteindelijk kozen we samen met de gebruikers voor een mooie herkenbare rustige basis, met voor elke gebruiker eigen kleuren inrichtingsaccenten. Het gebouw is multifunctioneel en toekomstbestendig en kan makkelijk reageren op de groei of krimp van de gebruikers.”

Programma van Eisen ‘Frisse Scholen’
De geformuleerde ambitie met betrekking tot het Programma van Eisen (PvE) ‘Frisse Scholen’ was klasse B. Dit programma helpt scholen bij het formuleren van de juiste eisen voor het bereiken van een aangenaam en gezond binnenklimaat. Sinds 2015 is er een aangescherpte akoestische eis in het PvE, die bij klasse B en A een specifieke insteek voor de plafonds meebrengt in verband met de extra eis voor laagfrequent geluid. Het resultaat: Een optimaal spraakcomfort voor de docent en optimaal luistercomfort voor de leerlingen.

Kwaliteit van werken en leren: akoestische eisen
Huub over de samenwerking met Ecophon: “We hebben samen met Ecophon veel aandacht besteed aan de ruimteakoestiek. Door onze jarenlange ervaring met onderwijsgebouwen weten we als geen ander hoe de kwaliteit van werken en leren wordt beïnvloed door goede ruimteakoestiek. Dat houdt de sfeer rustig en spaart de stem én de energie van leerkrachten.” Omdat het een Frisse School betreft, is de plafondhoogte een stuk hoger dan gebruikelijk. Dat stelde eisen aan de toe te passen akoestische voorzieningen. Daar heeft Ecophon goed op ingespeeld.”

Lees het hele artikel in de online editie van Schooldomein.

Foto’s: Menno Emmink.