Circulaire herhuisvesting op energiepositieve locatie

Revitalisatie kantoren netwerkbeheerder Alliander in Duiven

Voor Netwerkbedrijf Alliander wordt op innovatieve wijze voor 1.500 medewerkers duurzame huisvesting gecreëerd op bedrijventerrein Nieuwgraaf in Duiven. Om het projectteam te op bouwkundig gebied ondersteunen is AlphaConsultancy ingeschakeld.

“Het was een bijzonder innovatief project”, stelt Maurice van Delden van AlphaConsultancy. “Door middel van ‘co-creatie’ met medewerkers is een definitief ontwerp opgesteld voor een complex van vijf bestaande gebouwen, dat worden uitgebreid en overkapt door een ‘klimaatkas’ met een zwevend dak. Het gebouwencomplex voorziet in de eigen energiebehoefte en levert bovendien energie aan de omgeving. Bij de bouw van het complex worden grondstoffen en materialen hergebruikt. De innovatieve aanpak en het opwekken van schone energie, sluiten aan bij de wens van de gemeente Duiven om ruimte te bieden aan bedrijven die de transitie naar een duurzame energiehuishouding stimuleren.” In het vestigingsbeleid op de nieuwe bedrijventerreinen zie je dat al terug en Alliander wil zijn duurzame aanpak vertalen in een visie op gebiedsontwikkeling. Alliander en de gemeente Duiven zullen daarom de eerste twee partners worden in een ‘Groene Alliantie’ om bedrijventerrein Nieuwgraaf te verduurzamen. De uitvraag werd vertaald in een DBMO-contract inclusief vijftien jaar onderhoud.”

Cradle to cradle
“Meer dan 80% van de materialen, componenten of producten heeft een tweede leven gekregen. Zo zijn alle deuren, al het sanitair en de plafondplaten uit de gebouwen gehaald en hergebruikt. Ook is gesloopt beton vermalen en als toeslagstof toegevoegd aan de nieuwe constructies. Wat aan materialen en grondstoffen op de locatie was, is zoveel mogelijk op de locatie gehouden. Zo zijn de plafondplaten schoongespoten en vervolgens wit of in kleur gespoten. De staalconstructies zijn gedemonteerd en gebruikt voor het optoppen van de daken. Het sanitair is gereinigd door de fabrikanten en met nieuwe kranen weer geïnstalleerd. Zelfs de oude werkkleding van werknemers is weer ingezameld om er isolatiemateriaal van te maken.” AlphaConsultancy heeft het toezicht bij de realisatie van deze duurzame huisvesting verzorgd.

Lees het hele artikel, met een overzicht van de 15 belangrijkste innovaties in de nieuwbouw van Alliander, in de online editie van Schooldomein.