HUBB stimuleert flexibel ruimtegebruik

In gebouw R4 van de Fontys Hogescholen staat de eerste HUBB toepassing binnen het onderwijs. De ruimte waar voorheen de entree lag is nu getransformeerd tot een interactieve leer- en werkomgeving. Overal zie je de HUBB in verschillende opstellingen. Vanaf het begin zat het er vol met studenten.

HUBB is een ontwikkeling van architectenbureau Mecanoo en Gispen, die de krachten bundelden op zoek naar de leeromgeving van de toekomst. Het initiatief ontstond vanuit een project voor Fontys waarin Mecanoo en Gispen samenwerkten. Jeroen Verweij van Gispen: “Mecanoo is een kei in het ontwerpen van leeromgevingen en wij produceren al 100 jaar meubilair voor het onderwijs. Samen hebben we een visie ontwikkeld op de leeromgeving van de toekomst met daarin sociale zones, zones om te concentreren en ontmoetingszones, waarin iedereen een plek kan vinden. Het concept noemen we Room to Learn.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Aantrekkelijk alternatief
Fontys is het eerste project waar de meubelserie HUBB is toegepast. De economische faculteit is in gebouwdeel R4 en R3 van de Rachelsmolen campus ondergebracht. De entree van R4 werd niet meer als zodanig gebruikt. Na de forse renovatie is hier een aantrekkelijke onderwijsruimte gecreëerd met een combinatie van HUBB en ander los meubilair. Het is een plek voor individueel gebruik en in groepen ontmoeten en werken. Op de eerste verdieping zetelt het College van Bestuur. Door rustige werkplekken voor studenten te maken in de gang is ook hier een onderwijssfeer gecreëerd. Op donderdag 24 november mochten relaties van Gispen de ruimte bewonderen.

Projectleider vanuit Fontys Maarten Sars begeleidde de voorbereiding en inrichting: “HUBB zien we als een aantrekkelijk alternatief voor projectruimten, die vaak bezet waren. We hebben verschillende opstellingen in de gangen en centrale ruimte geïntroduceerd en nu zien wij vanuit het onderwijs hoe het gebruikt wordt. We krijgen positieve reacties vanuit de studenten.” Partner/architect Paul Ketelaars van Mecanoo is enthousiast over het resultaat: “Het is mooi om te zien hoe het concept van HUBB in de praktijk ook klopt. Hoe het in elkaar past en gebruikt wordt. Het zat vanmiddag vol met studenten. Dat is een goed teken. Dat je het niet hoeft uit te leggen, dat studenten er intuïtief gebruik van maken.”

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.

Foto’s Mecanoo architecten.