Fontys Hogeschool, de Rondom: totaalinrichting met nieuw, hergebruikt en maatwerk meubilair

De Rondom, een voormalig TNO gebouw in Eindhoven, huisvest drie opleidingen van Fontys Hogeschool. Het pand is getransformeerd tot een toekomstgericht onderwijsgebouw. Met een eigen identiteit voor de opleidingen, binnen één herkenbaar geheel.

De faculteiten Toegepaste Natuurwetenschappen, Engineering & Automotive en Bedrijfsmanagement, Educatie & Techniek van Fontys zochten een nieuw gezamenlijk onderkomen. De voormalige TNO-locatie De Rondom op de TU/e campus bleek een geschikte plek. Dit gebouw moest wel getransformeerd worden tot een toekomstgericht onderwijsgebouw. Gedeelde werkruimtes en ontmoetingsplekken stimuleren samenwerking. Binnen het totale gebouw moet elk instituut zijn eigen gezicht hebben. Die eenheid in verscheidenheid heeft Studio Groen+Schild vastgelegd in een interieurontwerp met verschillende kleurenpaletten. Voor de verdere invulling van de inrichting is Gispen aangetrokken.

Lees verder onder de foto’s van Chris van Koeverden

Uitdaging
Opdrachtgever Maarten Sars, Projectleider Huisvesting en Facilitaire Zaken bij Fontys: “Fontys betrekt docenten en medewerkers graag bij de inrichting. We bieden ze veel keuzevrijheid; zíj moeten immers in een nieuwe omgeving werken. Daarnaast hechten we aan hergebruik van bestaand meubilair. Tel hier de enorme omvang en korte tijdspanne bij op en je kunt beslist van een uitdaging spreken. Samen met Gispen hebben we veel energie gestoken in het voortraject. Daarnaast was het een goede zet om een loods te huren waar al het meubilair per zone klaar stond. Zo kon Gispen direct na oplevering door de aannemer gaan inrichten. Dat is zeer goed verlopen.”

Slim hergebruik
Een paar voorbeelden van slim hergebruik: maar liefst 265 bureaustoelen zijn opnieuw gestoffeerd en technisch verbeterd. Gispen heeft voor 250 oude kunststof zaalstoelen hoezen op maat gemaakt; deze stoelen worden nu ingezet als vergaderstoelen. Van 109 computerstoelen zijn de oncomfortabele kunststof kuipen vervangen door gestoffeerde kuipen uit de Gispen Triennial stoelenlijn.