Europese School in Den Haag breidt snel uit

Facility Manager Bert Velthuizen van Stichting Het Rijnlands Lyceum en directeur Frank Straus van Vanerum Nederland delen al een lange geschiedenis samen. “Toen Bert in 2004 aan de poten van onze stoelen begon te trekken zag hij dat het goed was. Niet alleen mooi, maar ook degelijk en functioneel meubilair en dus geschikt voor de scholengroep.” Nu kijken ze samen vooruit op de volgende verbouwing die er mogelijk aan staat te komen in de Europese School in Den Haag.

Bert: “Het Rijnlands Lyceum is in 1936 opgericht door een aantal Leidse hoogleraren die ontevreden waren met het bestaande onderwijsaanbod. Het initiatief bleek succesvol. Behalve de oorspronkelijke vestiging in Wassenaar werden nieuwe vestigingen opgezet in Oegstgeest (1956) en Sassenheim (1972). In 1991 werd de International School of The Hague hieraan toegevoegd. Sinds 1 augustus 2011 maakt ook de Eerste Nederlandse Montessorischool (1916) te Den Haag deel uit van de stichting. Op 1 augustus 2012 is de
Europese School Den Haag Rijnlands Lyceum van start gegaan. In 2011 vierde de stichting het 75-jarig bestaan. De scholen die binnen de Stichting verenigd zijn, voelen zich nog altijd verbonden met de doelstelling van 75 jaar geleden: het verzorgen van kwaliteitsonderwijs voor hen die geen genoegen nemen met een standaard aanbod. De scholen dragen ‘international mindedness’ uit als één van de belangrijkste kernwaarden.

Europees Curriculum
In de jaren 80 raakte de stichting ook internationaal georiënteerd. In Den Haag stond in de jaren negentig al een International School. In 2009 werd het ministerie van OCW door de Europese Commissie benaderd met de vraag aan Nederland om een Europees Baccalaureaat met een breed onderwijs programma mogelijk te maken. De gemeente Den Haag, als stad met veel Europese instellingen, heeft toen de Stichting Het Rijnlands Lyceum benaderd om een Europese School te starten. Het Europees Curriculum omvat van alle 28 lidstaten onderdelen van hun cultuur en eigenheid. De ESH (Europese School Den Haag) kent 5 moedertaalstromen: Engels, Duits, Frans, Spaans en Nederlands. De taalsectie is de thuisbasis om van daaruit andere talen te leren en culturen te begrijpen. Vakken als Human Sciences, Mathematics en Physics worden in alle taalstromen op dezelfde manier aangeboden. Wij begonnen met 108 leerlingen en nu hebben we er al meer dan 680 in de Primary. We bieden Europees onderwijs van 4 tot 18 jaar, verdeeld over de afdelingen Nursery, Primary en Secondary. Je vindt hier veel nationaliteiten en de ouders van de kinderen werken bij Europese bedrijven zoals Europol, ESA, EPO of Eurojust.”

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.