Nieuwbouw Krimpenerwaard College

Ad Keller ontvangt me in zijn prachtige kamer met de grote ramen in de ronding van het nieuwe Krimpenerwaard College. Naast rector is hij tevens de bestuurder van de stichting waaronder deze éénpitter valt: “Het is een fantastisch gebouw en je voelt dat de sfeer onder leerlingen en medewerkers goed is. En dat doe ik elke dag weer; door het gebouw lopen en voelen dat het klopt.”

Het nieuwe gebouw valt op door de rondingen in de vorm, waardoor het met zijn basis en twee lagen een menselijke maat krijgt. Toch is het een monumentaal gebaar, met de slim intern geplaatste fietsenkelder die de leerlingen direct toegang verleent tot de overweldigende open ruimte, waarin de mediatheek is neergelegd en de grote trap uitnodigt om gelijk aan de slag te gaan.

Mooie prestatie
Ad Keller:“ Dat het een goed gebouw is merkten we ook al tijdens onze Open Huisdagen: veel ouders gaven ons mee dat het gebouw een goede eerste indruk maakt. DP6 Architectuurstudio heeft een hele mooie prestatie neergezet. Dat het zo goed werkt komt volgens mij door de optelsom van een aantal componenten. Het gebruik van kleuren, de mooie inrichting, de openheid die overal voelbaar is en vooral ook de frisheid van het gebouw. Het ligt ook mooi in de ruimte, aan een water, waarbij de directe omgeving rond het gebouw nog voor een belangrijk deel moet worden ingericht. Zo komen er sportvelden en wordt het plein voor de centrale entree nog aangelegd.”

Voedingsgebied
“Het gebouw kent een bijzondere textuur en de rondingen in het gebouw geven het ook een menselijke maat. Dat vertaalt zich in de inrichting; het meubilair is nieuw en heeft een rustige uitstraling; die goed bij het onderwijsklimaat past. DP6 was ook verantwoordelijk voor de vaste inrichting van het ontwerp. Opvallend is ook de gemêleerde troffelvloer van Bolidt, die naadloos en vooral bestendig is. Aan de buitenkant zie je niet dat er een grote NOC NSF sporthal in zit, die dan ook prachtig is opgenomen in het programma van de school. Rood is een bepalende kleur in het gebouw en accentueert de kleine en natte ruimten in het gebouw en leidt naar de gymzaal. In de gevel zie je een mooie kleur bruin terug, gecombineerd met witte panelen, in het interieur is gewerkt met groen in verschillende schakeringen. Die kleurstelling hebben we ook terug laten komen in ons nieuwe logo en de nieuwe huisstijl; rood, wit en groen. Kortom: dit gebouw past bij wie we zijn en wat we willen uitstralen.”

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.

Foto’s: Michiel Kievits