Een spraakmakende, spannende praktijkschool in Rotterdam Zuid

Dat is kort samengevat de ambitie van de school aan de Huismanstraat die op dit moment plannen maakt voor nieuwbouw. Samen met een groep bevlogen teamleden en leerlingen stelde ICSadviseurs het ruimtelijk functioneel programma van eisen op. Een proces van elkaar beluisteren, overtuigen maar vooral enthousiasmeren!

In de nieuwbouw is ruimte voor de beroepswereld van Zorg & Welzijn, Techniek, Detailhandel en Horeca. De sfeer van een bedrijf staat centraal, zowel in het onderwijsconcept als in de inrichting van het gebouw. Leerlingen kiezen namelijk niet voor een school, maar voor een bedrijf; gevestigd in een schoolgebouw. Iedere leerling ontdekt en kiest een eigen route en wordt daarin gecoacht door de docenten, of beter gezegd de coaches.

Een bedrijf als dit kan niet zonder klanten. Bezoekers zijn welkom om gebruik te maken van de diensten van de school. Gasten kunnen een tafel reserveren in het restaurant van de school of kunnen hun fiets laten repareren in de bikeshop. Opslagruimten in de school zijn beperkt: het centrale magazijn van de school wordt namelijk beheerd door de leerlingen van de studierichting Detailhandel. Zij ontvangen de goederen via de goedereningang en geven deze uit aan medewerkers van de school.

Onderdeel van het proces was een inspiratiebezoek aan scholen in Roosendaal en Breda. Hierin werd gewerkt aan een gezamenlijk referentiekader dat heeft geholpen bij het bedenken van het ideale concept voor de eigen nieuwe praktijkschool. De leerlingen van de Huismanstraat verzorgden de lunchpakketjes voor de deelnemers.

Een paar weken later mochten leerlingen zelf ook meedenken. De vraag was: Hoe ziet jullie ideale school er van binnen en buiten uit? Belangrijke elementen die de leerlingen benoemden, waren transparantie, chillplekken en een gebouw waar je trots op kunt zijn. Uiteraard mag een openbaar WiFi netwerk niet ontbreken!

De ambities van de school zijn groots. De droom van de directeur is dat er een parel voor Rotterdam Zuid ontstaat. Excellent praktijkonderwijs in een school waar de leerlingen trots op zijn. Een gebouw dat een bezoek aan Rotterdam Zuid waard is!