Duurzame nieuwbouw basisschool De Capelle

Transparant gebouwconcept faciliteert onderwijsvisie

De Oecumenische Basisschool De Capelle aan de Rode Kruisstraat in Amsterdam-Noord is gesloopt en na een tijdelijke huisvesting op de oorspronkelijke plek als brede en vooral herkenbare buurtschool herrezen. Het transparante gebouw is zeer duurzaam en op een bijzondere manier tot stand gekomen.

Directeur van De Capelle Sylvia Rietveld wacht me samen met Ap de Haan van haar bestuur AMOS en Bert van der Heijden van BUKO op. Sylvia trapt af: “We zijn supertrots op dit mooie gebouw, dat in april is opgeleverd en net in gebruik is genomen. Als basisschool met 240 leerlingen bieden we met onze partners voor BSO en VVE een doorlopende ontwikkellijn voor kinderen van twee tot twaalf jaar, waarbij we graag willen dat kinderen en hun ouders zich bij ons thuis voelen. De school is een bekend begrip in deze buurt en vaak zaten de oma’s en opa’s hier ook op school. We zijn feitelijk geen brede school, maar bieden wel een flexplek voor onze oudercontactfunctionaris en we hebben een ouderkamer in dit gebouw.”

Tekst gaat verder onder de foto

Vlnr. Bert van der Heijden, Ap de Haan en Sylvia Rietveld

Ap vult aan: “Het concept brede scholen met veel partners heeft in Amsterdam niet echt gewerkt. Het idee is wel goed, maar als het programmatisch niet werkt vallen partners weg en houd je een kwetsbaar concept over. Dan gaat het gebouw wurgen en gaat het niet werken. Bij een smal programma vanuit het onderwijs werkt het wel.” Sylvia knikt: “Wanneer het kind centraal staat in de samenwerking werken partners beter samen en wordt het makkelijker om ruimten te delen.”

Bouwteam
Ap: “De aanleiding voor de vernieuwbouw ontstond toen het oude gebouw aan de vooravond van een gevelrenovatie stond. Op de funderingsbalken vonden we spuitasbest en dat betekende dat het hele gebouw total loss werd verklaard en moest worden gesloopt. BUKO had binnen zes weken de tijdelijke huisvesting voor veertien lokalen iets verderop staan, waar een trapveldje ligt. Het proces van de nieuwbouw liep niet altijd makkelijk. Oorspronkelijk lag het bouwheerschap bij het Stadsdeel Noord, maar na de centralisatie is het weer bij ons komen te liggen. We waren erg tevreden over BUKO en zij zijn als partij uit de onderhandse aanbesteding gekomen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Bert van der Heijden: “We zijn in het bouwteam verdergegaan met de leidraad als uitgangspunt. In zo’n constructie kun je beter een gebouw op maat ontwikkelen, waarbij partners hetzelfde doel hebben en elkaar versterken.” Sylvia: “Ons eerste gebouw was een legodoos waar iedere keer een blokje aan werd gebouwd en het plein kleiner werd. De tijdelijke huisvesting beviel goed met twee leerpleinen voor onder- en bovenbouw. Daarom wilde ik graag een school in twee lagen met op elke laag leerpleinen. Dat brengt rust en zorgt ervoor dat we goed integreren met de BSO. Het leuke van die leerpleinen is dat kinderen uitgedaagd worden om zelfstandig te werken. Je ziet ook dat kinderen van groep drie op een natuurlijke manier integreren met de onderbouwkinderen.”

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.