Herfstachtig mooi – nieuwbouw voor de Uitdaging

Het nieuwe Kindcentrum De Uitdaging ligt prominent te glanzen in de late oktoberzon. Met zijn opvallende V-vorm omarmt hij de nieuwe wijk in aanbouw. Het gebouw sluit als een warme mantel naadloos op de kind visie, waarbij het buitenterrein met zijn vele speeltoestellen uitbundig meedoet.

Door een fijne samenwerking tussen de architect, HEVO en BUKO Huisvesting is De Uitdaging tot stand gekomen. De Uitdaging is een school voor ongeveer 500 leerlingen maar groei is mogelijk. Qua ruimtebeleving is het een licht gebouw met markante plekken zoals de teamkamer, de speelzaal en het verhoogde leerpodium. De plattegrond volgt de onderwijsvisie met instructieruimten aan de buitenrand die aan de leerpleinen liggen en vervolgens weer aan de buitenruimte grenzen. Zo ontstaat er een logische opeenvolging van ruimten met overal zicht en licht. Het is een gebouw zonder gangen, zodat zoveel mogelijk meters ten goede komen aan het onderwijs. Ook in het buitenterrein zie je de visie van binnen terugkomen.

Het is een goed en duurzaam gebouw geworden. Zo is de installatietechniek zeer vooruitstrevend. Het gebouw is CO2 gestuurd en er is koeling. Daarnaast volgen er binnenkort zonnepanelen op het dak en het gebouw is BENG (bijna energie neutraal gebouw). Het is ook all electric. Dat is nu doorsnee maar bij de start nog niet.

Het vroeg aan tafel komen van de verschillende partijen heeft geresulteerd in een verbluffend resultaat. Elke partij was zo betrokken dat je het samen wilde laten slagen. Het ging verder dan alleen een bouwwerk neerzetten.