Spectaculaire trappenpartij in een aula met een wauw-effect

Het nieuwe IJsselcollege in Capelle aan den IJssel biedt de onderwijsrichtingen vmbo, mavo, havo en vwo onder één dak. RoosRos Architecten ontwierp het veelkleurige gebouw, bedoeld als stimulans voor de onderwijsvisie en een thuis voor de leerlingen.

Henk de Gelder is projectarchitect van RoosRos: “Wij werden uitgenodigd om mee te doen aan een prijsvraag. Het oorspronkelijke programma van eisen ging uit van twee afzonderlijke scholen, waarbij het bestuur in eerste instantie twee aparte gebouwen in gedachten had. Maar toen is om efficiencyredenen gekozen om de beide scholen voor vmbo en havo/vwo te combineren in één gebouw. Het uitgangspunt was om de beide scholen met de ruggen tegen elkaar aan te zetten, met een aula die door middel van een flexibele wand voor speciale gelegenheden geopend zou kunnen worden.”

Tekst loopt door onder de foto

“Wij hebben in de eerste gesprekken met bestuur kritische vragen gesteld: ‘Is dit echt wat je wilt, in een wereld waarin iedereen met elkaar omgaat en techniek steeds belangrijker wordt.’ Dat proces heeft uiteindelijk geleid tot een volledig nieuw programma, waarbij de aula het verbindende element is geworden tussen de beide richtingen. De huisvesting van vmbo, mavo, havo en vwo in één schoolgebouw creëert kansen voor unieke samenwerkingen. Dat resulteerde in het ontwerp waarbij de leerrichtingen face-to-face verbonden zijn. In het hart is ruimte voor gezamenlijk eten, studeren, chillen en ontmoeten.”

Tekst loopt door onder de foto

Place to be
“De aula heeft echt een wauw-effect op de leerlingen”, vertelt Jos Jacobs, inmiddels gepensioneerd. Namens de Raad van Bestuur begeleidde hij het ontwerp- en bouwproces. “Tijdens de ontwerpsessie met gebruikers werden onze ideeën direct uitgewerkt in een 3D model. Zo werd het plan gevisualiseerd en konden we beslissingen snel nemen.” Henk knikt: “We hebben van binnen naar buiten ontworpen, waarbij de aula vertrekpunt was en van daaruit verbindingen zijn gelegd met de verschillende onderwijsprogramma’s. Je komt de aula in en daar moet het sprankelen; dat is de place to be en vormt het hart van het gebouw.Vanuit dat hart zijn er vertakkingen naar de hoofd- en achter-entree, het bordes en de bovenste laag waar een groot overstek is aangebracht. Dat leidt tot het idee van een arena, waarbij vanaf elke verdieping leerlingen zicht hebben op de centrale ruimte. Dat is ruimtelijk vertaald door een spectaculaire trappenpartij.”

Tekst loopt door onder de foto

Voor de start waren met name de vwo-leerlingen en hun ouders kritisch over het samengaan. Tijdens de opening vertelden twee leerlingen van het vwo en het vmbo hoe leuk en functioneel het is om met elkaar in een gebouw samen te leven en te werken. Leerlingen van het vwo lopen mee met praktijklessen van het vmbo en doen daarmee nieuwe vaardigheden op. Het ontwerp heeft zeker invloed op de kwaliteit van het onderwijs en het is geweldig om te zien dat het bestuur die visie heeft ontworpen met de slogan: “samen in één gebouw werkt.”

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.