Drie scholen, kinderopvang, een sportzaal en spelen op het dak

Brede School De Groene Draad Vlaardingen biedt kinderen van 0 tot 12 jaar onderdak

Een brede school als onderdeel van een omvangrijke stedenbouwkundige vernieuwing, waarbij de inpassing, contouren en materialisering voor een belangrijk deel vaststonden. Dan wordt het een bijzondere opgave om een gebouw voor drie scholen, kinderopvang en een sportzaal neer te zetten. De Groene Draad verbindt de scholen met de wijk en het duurzame karakter ervan.

“We zijn vanaf dag één betrokken bij alle onderdelen van het bouwproces”, vertelt architect Huub Frencken. “De brede wijkgerichte school telt in totaal 700 gebruikers en is in september 2016 in gebruik genomen en vormt onderdeel van een stedenbouwkundige vernieuwing. De wijk heeft een licht gebogen vorm met vier woningblokken die langs de Van Hogendorplaan liggen. Door die ronding ontstonden wiggen tussen de blokken, waarin de voorzieningen werden gebouwd, zoals de muziekschool, de kerk en de scholen. Die zijn deels afgebroken, waarbij de wiggen groene ruimten zijn geworden, met als centraal thema ontmoeting. De voorzieningen zijn in het nieuwe plan in de nieuwe woonblokken opgenomen. In dit blok zitten de brede school en het kantoorgebouw van Waterweg Wonen en iets verderop is een groot winkelcentrum gebouwd. Ze vormen een stedenbouwkundige eenheid met dezelfde steensoort en type kozijnen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Dion Huiberts

Groen en duurzaam
“Het is een groot gebouw, waarbij ook de sportzaal Babberspolder onderdeel van het volume is. De hoofdingang is gemarkeerd aan de Van Hogendorplaan. Die kant heeft een stedelijke uitstraling met een strak gevelbeeld, terwijl het gebouw aan de achterzijde op de woonwijk aansluit. Daar hebben de individuele gebruikers hun eigen sub entree, die op de patio’s uitkomen. Gezien de locatie zijn we op zoek gegaan naar inventieve oplossingen waarbij spelen op het dak een mooie plek heeft gekregen. De binnengebieden aan de achterzijde sluiten aan op de inkepingen van de woningbouw. De buitenwand van
de gymzaal is bekleed met een groene gevel. Verder nodigen de groene wiggen de kinderen uit om de wijk in te trekken. We hebben een glazen hek als een fries langs de lange gevel gelegd. Daarop komt het groene logo van de brede school.”

“Natuurlijk is een het duurzaam gebouw Frisse Scholen categorie A met CO2 gestuurde ventilatie en veel aandacht voor het binnenklimaat. Alle gebruikers raken aan het centrale hart dat de centrale ontmoetingsplek vol activiteiten moet worden. Deze ruimte is gerealiseerd met beperkte normatieve m². De verschillende scholen hebben meters aan het centrale hart afgestaan, maar dat ervaar je nergens als een gemis. Het moet uiteindelijk een bruisend hart worden en is ook geschikt om bijvoorbeeld ouderen uit de buurt te betrekken, die bijvoorbeeld de jongsten zouden kunnen voorlezen. De school staat naast een strip met seniorenwoningen. Het daarom ook echt als een voorziening voor de wijk bedoeld. De hoofdingang grenst daarom aan de keuken en de centrale ruimten en is apart toegankelijk en afsluitbaar.”

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.

Foto’s: Dion Huiberts