CIMO all green slim en circulair

Op 7 december vond de Expeditie Circulair plaats; een bijeenkomst voor avontuurlijke mensen op een mooie plek: the New Farm in Den Haag, niet ver van Station Den Haag Hollands Spoor en om de hoek van Station Den Haag Moerwijk. Het is Europa’s grootste urban rooftop farm. Een uitgelezen plek voor de lancering van CIMO, een mooie, slimme, maar ook circulaire meubellijn van Gispen.

Bij deze stadsboerderij in het voormalige kantoorgebouw De Schilde worden dagelijks verse groenten, fruit en vis gekweekt én geleverd aan de stad. Urban Farm ondernemer Yarella Moendir verhuisde speciaal van Amsterdam naar Den Haag omdat ze een bijdrage wilde leveren aan dit bijzondere stadsinitiatief: de grootste urban rooftopfarm van heel Europa. De duurzame boodschap is het leidende thema binnen de expeditie circulair in the New Farm; een bijzonder pand dat hergebruikt is. Wist je hoeveel tenten er jaarlijks weggegooid worden en waarom maak je niet een kartonnen tent, wat kun je van schillen maken en kan een brommer op biogas lopen? De oplossingen zijn er en vielen allemaal te bewonderen tijdens de expeditie. De slogan: “No one gets left behind.

Lees verder onder de foto

Yarella Moendir

CIRCULAIR WERKEN
Commercieel directeur van Gispen Maurits van Berckel over de ontwikkeling binnen Gispen: “Circulariteit maakt de ondernemingsgeest los. We gaan van lineair naar circulair denken. Dat lukt als bedrijf niet alleen, maar moet je samen doen. Je moet als bedrijf wel het lef tonen om er energie in te steken, verandering is de enige constante voor veel bedrijven. We merken nu al dat we er veel voor terug krijgen. Allerlei ontwikkelingen hebben hun impact op organisaties én op de kantoor- en werkomgeving. Er is meer aandacht voor gezondheid, welzijn en prestaties. Er is een schaarste aan grondstoffen en bedrijven willen duurzamer ondernemen. Meebewegen met dit soort ontwikkelingen vraagt om een bepaalde dynamiek in de werkomgeving. Circulair werken levert energie op en onze uitdaging is om alle grondstoffen te gebruiken en te hergebruiken. Plastic zakken vissen we bijvoorbeeld uit de zee om er nieuwe banken van te maken. Nu werken we al voor 50% circulair, vanaf 2030 willen we 100% circulair werken en liefst nog sneller.”

Lees verder onder de foto

Maurits van Berckel

SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS
Spreker Anne-Marie Rakhorst is oprichter van het platform Duurzaamheid.nl. Zij heeft 17 zogenaamde sustainable development goals benoemd: “Van bezit naar gebruik is niet het doel maar een oplossingsrichting van circulariteit. Er is enorm veel spaargeld, de pensioenfondsen lopen over en het geld is nog nooit zo goedkoop geweest. Toch is er weinig risicobereidheid, terwijl duurzaam ondernemen bewezen loont; zo participeer ik in het project Felix in Amsterdam, waarbij je e-scooters deelt. Dat project is nu al winstgevend en we breiden uit. In alles moeten we modulair denken, zodat het repareren weer veel aantrekkelijker wordt, in plaats van alles continu vervangen, waardoor we vervuilen en de aarde uitputten. Dat betekent dat we anders naar grondstoffen en het gebruik ervan moeten kijken. In de grote lijn gaat het goed; onze rivieren zijn minder vervuild, het gat in de ozonlaag wordt kleiner en de honger is mondiaal in twaalf jaar gehalveerd.”

Lees verder onder de foto

Anne-Marie Rakhorst

HUMAN CITY COALITION
“Succesvol duurzaam opereren biedt hoop, maar tegelijkertijd brengen opkomende markten schade toe aan het milieu. Die laatste 15% moet echt anders en daarom bieden die 17 doelen een mooi programma om te komen tot integrale duurzaamheid. Een groot deel van de bevolking staat nog op afstand van de discussie over duurzaamheid. Dat moet anders en het belangrijkste doel voor 2030 is dat iedereen mee doet. Iedereen moet bijvoorbeeld naar school kunnen. Nederland is van oudsher goed in samenwerking; zo werken we in Manila samen aan de human city coalition. Dan praat je over heel veel arme mensen die het moeilijk hebben in een stedelijk gebied en die hun woning hebben opgezet in rivierbeddingen tegen de zee aan. Los van de armoede is dat een risicovolle plek. Wij faciliteren ze om zelf een bedrijf op te zetten om zo inclusief producten en diensten hun eigen woon- en leefgebied te ontwikkelen. Daarmee creëer je een proces van informeel naar formeel handelen, waardoor mensen het gevoel krijgen dat ze meetellen en het verschil kunnen maken. Met de decentrale productiemogelijkheden, zoals 3D printen, kunnen mensen producent worden in hun eigen economie. Daarom is duurzaamheid niet alleen maar soft doel, maar moet je het zo hoog mogelijk in de waardeketen laten terugkomen. Schoonheid is één van de belangrijkste succesfactoren om duurzaamheid te laten slagen. Kwaliteitsbeleving is serious business.”

Lees verder onder de foto

CIMO bureau

CIMO ALL GREEN
Uitsmijter was de demonstratie van het CIMO bureau, volledig circulair en modulair. Het is een makkelijk instelbaar meubel, waarbij de gebruiker op elk gewenst moment heel eenvoudig een cover of een zijpaneel kan toevoegen. De CIMO opstelling komt tot zijn recht in kantooromgevingen met een open karakter, waarin een natuurlijke uitstraling gewenst is. Het eindresultaat is een rustige werkplek, of een kantooreiland of een inspirerende werkomgeving. De CIMO-opstelling ondersteunt een afwisselende werkhouding, dankzij een snelle verstelling van zittend naar staand werken. Dit gebeurt met een handslinger – een extra positieve bijdrage aan het groene en duurzame karakter van deze werkplek.

Kijk voor meer informatie op gispen.com/nl/circulaire-economie/cimo-circulair-modulair-bureau-uitgelicht.