2College Jozefmavo in Tilburg officieel geopend

De Jozefmavo in Tilburg wilde een sprekende school maken die uitdaagt en prikkelt. Een mooi en warm schoolgebouw waar leerlingen en personeel iedere dag graag naartoe gaan. BDG Architecten heeft een ontwerp gemaakt dat ruimte biedt voor vier onderwijsclusters: de alfa, beta, gamma en ypsilon stromingen. Daarnaast heeft de Jozefmavo behoefte aan plekken waar leerlingen klassikaal, in groepjes en individueel kunnen leren. De school wil uitblinken in haar kleinschaligheid, dus het gebouw mag een sterke eigen identiteit en tegelijkertijd huiselijkheid uitstralen.

Lees verder onder de foto

Het nieuwe gebouw bestaat uit drie verdiepingen. De ingang komt uit op de middelste verdieping, waar de aula en de docentenzone zijn gepositioneerd. Het is het centrale hart van het gebouw, hier kunnen leerlingen en leerkrachten elkaar ontmoeten. En er zijn werkplekken gecreëerd waar de leerkrachten ongestoord kunnen werken als ze geen les geven. Op de bovenste en onderste verdieping zijn de vier onderwijsclusters gehuisvest, waarbij de lokalen uitkijken op het aanverwante leerplein. Een grote centrale trap legt visueel en ruimtelijk verbinding tussen de aula en de vier leerpleinen.

Lees verder onder de foto

Een gebouw dat letterlijk en figuurlijk stevig staat
Om recht te doen aan de identiteit van de Jozefmavo heeft de architect een klassiek en robuust gebouw ontworpen dat letterlijk en figuurlijk stevig staat. Het is rijk gedetailleerd: er zit reliëf en diepte in het metselwerk en de positie van de ramen kent een duidelijk ritme. De verbindende tussenverdieping heeft grote ramen, zodat er contact blijft met de straat. Van buitenaf kunnen voorbijgangers zien dat er onderwijs wordt gegeven.

Lees verder onder de foto

Overzicht en transparantie zijn in het onderwijs belangrijk. Daarom is ook binnen veel met glas gewerkt. De lokalen hebben een glazen schuifdeur, zodat docenten vanuit de klas zicht hebben op wat er gebeurt op het leerplein. Wanneer een docent de leerlingen zelfstandig wil laten werken, kan de glazen schuifpui open. Zo dient het leerplein als verlengstuk van het leslokaal. En kunnen docenten spelen met de ruimte(s).

Lees verder onder de foto

Energiezuinige school
Tijdens het ontwerp- en bouwproces is onderzocht hoe de school zo energiezuinig mogelijk gemaakt kon worden. Het gebouw wordt met stadsverwarming verwarmd. De school maakt gebruik van een warmte-koudeopslag (WKO), gedeeld met de naastgelegen school. En de pv-panelen op het dakoppervlak zorgen ervoor dat een groot deel van de benodigde energie duurzaam wordt opgewekt. De combinatie van deze factoren maakt dat de Jozefmavo een A++++ energielabel heeft gekregen.

Bekijk meer fraaie foto’s op de website van bdg architecten.

DELEN