Jubileum van het merk met de nop

Norament vloeren liggen wereldwijd in de meest uiteenlopende gebouwen. In scholen en universiteiten, kantoren en winkels, musea, ziekenhuizen en luchthavens, maar ook in onderzoeksinstituten, fabrieken en sportcomplexen. Overal staat norament voor “Made in Germany” kwaliteit. Geen ander product heeft het merk nora zo bepaald en bekend gemaakt als de noppenvloeren.

Een enorm project in de beginjaren heeft daarin een belangrijke rol gespeeld: De Luchthaven van Frankfurt. De zwarte norament tegels bleken ook na decennia vrijwel onverwoestbaar. Ook de naam van de vloer is een bijzonderheid op zich: De nop is het enige en eerste product dat alleen voorzien is van een nummer: de norament 926 – het standaard nopformaat. Inmiddels vormen de klassieke noppenvloeren nog maar een klein deel van de norament productie. “Halverwege de jaren 80 werden de noppentegels als bestsellers vervangen door de hamerslagoppervlakken in het assortiment”, vertelt Productmanager Simon Rau. Vanaf de jaren negentig is nora er ook granulaten door gaan mengen. Wat begon als ecologische restverwerking van stansafval heeft zich snel ontwikkeld tot een populair designelement voor bijzondere optische effecten. De korreltjes hebben een diameter van 1,2 tot 10 millimeter. Klanten kunnen kiezen tussen een contrasterend effect, bijvoorbeeld norament grano, of ton-sur-ton zoals bij norament satura.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

nora systems_Frankfurt Airpor

Speciale editie ter gelegenheid van de 50e verjaardag van norament rubbervloeren
„Tesa“, „Tempo“ en „Labello“ – er zijn zoveel Duitse kwaliteitsproducten waarvan de merknaam synoniem is geworden voor de complete productgroep. Eén woord is genoeg: iedereen weet meteen wat er bedoeld wordt. Zo’n klassieker is er ook voor elastische vloerbedekkingen: De nop van nora flooring systems. De rubber vloerbedekking met de klassieke ronde nop was het eerste product van het norament-assortiment en is tot op de dag van vandaag een van haar uithangborden. Dit jaar vieren de onder hoge druk geperste rubber tegels hun 50e verjaardag. De afgelopen vijf decennia zijn de vloerbedekkingen uit deze serie uitgegroeid tot vaste waarden in de wereldwijde architectuur. In tal van belangrijke bouwwerken, met de meest uiteenlopende functies en afmetingen, zijn met norament vloerbedekkingen uitgerust. Overal waar de vloer de hoogste belastingen moet kunnen weerstaan, kiezen architecten, ontwerpers en opdrachtgevers voor de rubber vloerbedekkingen uit Weinheim, want ze zijn niet alleen duurzaam elastisch maar ook extreem slijtvast. Vanwege de betrouwbaarheid en veelzijdige en flexibele vormgevingsmogelijkheden zijn de vloeren uitgegroeid tot echte designklassiekers. Het standaardassortiment van de noppenvloer telt tot op de dag van vandaag bijvoorbeeld 20 kleuren. En er komt nu zelfs een eenentwintigste bij. Ter ere van het jubileum brengt nora flooring systems een nieuwe kleur op de markt. In deze speciale editie zijn in de steengrijze rubber tegels glitterpartikeltjes uit natuurgraniet verwerkt. „Het nieuwe dessin met zijn bijzondere uitstraling is buitengewoon geschikt voor representatieve ruimtes“, aldus CEO Andreas Mueller.

Tekst gaat verder onder de foto

Nieuwe ontwerpen voor talloze vormgevingsmogelijkheden
Aan het basisprincipe van de norament productie – mengen, kalanderen, vulkaniseren – is de afgelopen vijftig jaar weinig veranderd. nora flooring systems is echter wel altijd aan de knoppen blijven draaien ter wille van de efficiëntie en functionaliteit. De randen van de noppen zijn bijvoorbeeld door het holronde ontwerp veel vlakker geworden dan in het begin. Daardoor zijn ze veel makkelijker te reinigen. Ook de rubber soorten zijn veranderd en met de nieuwe technische mogelijkheden doorontwikkeld. Ook de dessins van norament zijn met de tijd meegegaan. Zo is de keuze aan kleuren veel groter geworden. De nieuwe oppervlakvarianten bieden nieuwe structuren. Naast het hamerslagoppervlak zijn er nu bijvoorbeeld ook reliëfstructuren, zoals bij norament arago: de jongste telg van de familie. Dit opent weer allerlei nieuwe mogelijkheden voor architecten en opdrachtgevers. De speciale jubileumeditie die vanaf nu verkrijgbaar is, vormt hierop geen uitzondering. “Steengrijs is universeel inzetbaar en van meet af aan een van de populairste tinten van het norament assortiment”, vertelt productmanager Rau. Het nieuwe dessin met zijn glinstereffect is echter niet alleen iets eenmaligs voor de verjaardag, maar zou best eens kunnen uitgroeien tot een aantrekkelijke blikvanger voor de meest uiteenlopende toepassingen en op termijn weleens een vaste plek kunnen veroveren in de collectie.”

En zo markeert “50” weer een mijlpaal op de lange succesvolle weg van norament.

Bezoek ook de speciale jubileumpagina: www.nora.com/50-Jahre-norament. U vindt er meer informatie over norament en de nop, leuke wetenswaardigheden, internationale topreferenties en een verjaardagsvideo.