Naar elkaar kijken en van elkaar leren op basisschool DURV

Naar elkaar kijken en van elkaar leren! Daar moet de architect letterlijk ruimte voor scheppen. Het is de ruimtelijke beleving die niet uit boeken of van internet te leren valt… dat moet je ervaren en dat kan op de basisschool DURV in Alkmaar.

Een vide met tribunetrap vormt het hart van deze school. Hier ontmoeten de kinderen elkaar, hier werken ze samen aan eigen projecten en hier kunnen ze ook stiekem naar elkaar gluren en verliefd worden….. Dit centrale hart heeft een lichte zonnige uitstraling door de groene kleuraccenten. In sommige raamopeningen is geel glas geplaatst, waardoor het altijd zonnig lijkt. Toen het team en de kinderen naar het nieuwe gebouw verhuisden was een grote verandering in onderlinge sfeer merkbaar: “We constateerden een meer vrolijk en positief gevoel bij iedereen,” was de reactie van de schooldirecteur. De tribunetrap zelf is in hout uitgevoerd. Dit materiaal is tijdloos, onderhoudsvrij, voelt warm aan en geeft een prettige uitstraling naar de rest van de school. Het is een centraal pronkstuk dat mooi is om naar te kijken!

Het compacte gebouw is volgens het passief bouwen principe uitgevoerd, waarbij de schil van het gebouw luchtdicht en zeer goed geïsoleerd is. Bij deze wijze van bouwen is het besef in gebruik belangrijk en de gebruiker moest dit systeem terdege ondersteunen. Zo is het beter in de zomer, hoewel het wel mag, de ramen niet te open te zetten, anders komt er teveel warmte binnen. In de winter behoeft juist weinig warmte ingebracht te worden vanwege de thermosfleswerking. De koeling vindt plaats via het vloerverwarmingssysteem.