De Wereld voor Techniek bundelt kennis en expertise

Al het beroepsonderwijs onder één dak zodat je het werken in de gebouwde omgeving zo dicht mogelijk benadert. Dat betekent een echte werkkeet waarin je kunt schaften en een volledig huis dat je op alle aspecten opbouwt en weer demonteert. Of het nu om metselen, schilderen en stukadoren, elektrotechniek of installatietechniek gaat. En dat alles ondergebracht in een voormalige bedrijfshal van Fortis, die nu De Wereld voor Techniek heet.

Martin de Vries is manager ondersteunende dienst bij MBO Amersfoort. Hij vertelt over de aanleiding: “We bieden onderwijs aan circa 1.400 MBO studenten vanaf niveau 2 t/m 4 in de leerwegen BBL en BOL. Van oorsprong zijn wij als School voor Techniek een BBL-gerichte organisatie. We werkten met verschillende partijen op verschillende locaties samen; met Bouwmensen voor onze bouwopleidingen, met Installatiewerk (IW) Midden in Leusden voor alles wat met installaties te maken heeft en met de Schilder^sCOOL voor restauratie, schilderen en stukadoren. In overleg met onze partners wilden wij een school voor de gebouwde omgeving realiseren, waarin alles zou samenkomen. Met die ambitie hebben de partijen in april 2014 een convenant afgesloten.”

Lees verder onder de foto

Omgekeerde beweging
Martin: “Dit gebouw stond leeg; het is een combinatie van een kantoorgebouw en een grote hal. Fortis heeft hier ooit de ICT en ondersteunende diensten ondergebracht; in de grote hal lagen papier en afschriften opgeslagen. Ik reed er elke dag langs en had er wel een goed gevoel bij. Toen we de hal van binnen zagen raakte iedereen enthousiast over de potentie. De eigenaar wilde ervan af en nadat we een eerste impressie hadden laten uitwerken heeft MBO Amersfoort het in december 2014 gekocht. Vervolgens hebben we een globaal ruimteplan gemaakt om de investering te onderbouwen.”

Lees verder onder de foto

“MBO Amersfoort gebruikt het kantoorgebouw en verhuurt ruimten aan IW Midden, Bouwmensen, Schilder^sCOOL en sinds kort ook aan Blinct arbeidsbemiddeling en ATC Match jongeren begeleiding tot de arbeidsmarkt. In de hal hebben we 14 lokalen gebouwd en bieden we ruimte voor MBO onderwijs, contractonderwijs en volwassenen-onderwijs. Onder leiding van ICSadviseurs hebben we alle partijen betrokken, ook van de werkvloer. In verschillende sessies hebben we aan het programma van eisen gewerkt en vervolgens de architect Jo Jongen van AGS Architects International (AAI) geselecteerd. Onze mensen dachten dat het een ambtelijk proces zou worden, maar iedereen raakte enthousiast.”

Lees het volledige artikel hieronder