Renovatie Technikon Rotterdam

Martijn van Leeuwen is architect bij RoosRos Architecten. Hij is betrokken bij de renovatie van het monumentale schoolverzamelgebouw van architect Maaskant. Het Zadkine College is gevestigd in een deel van het gebouw. Zij wilden een programma dat maximaal het veranderend beroepsonderwijs bedient, de student verleidt én met een logisch gebaar de relatie met de stad legt.

Het monumentale pand van Maaskant is typisch een gebouw van de wederopbouw. Het is oorspronkelijk opgezet als een schoolverzamelgebouw, waarin zeven scholen gehuisvest konden worden. Het was het grootste schoolgebouw in Nederland dat op een prominente plek in de stad stond. Nu maken drie instanties gebruik van het gebouw: het Grafisch Lyceum, het Zadkine College en een jeugdtheater. Het Grafisch Lyceum is recent gerenoveerd en nu is RoosRos gevraagd voor het Zadkine. De uitvraag betrof het renoveren van het pand met een flexibele invulling zodat het volledig klaargestoomd is voor het ‘nieuwe’ onderwijs.”

Grootschalig modernistisch
“De architect Maaskant heeft een belangrijke rol gespeeld in de wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. De gebouwen die Maaskant ontwierp, verbeelden bij uitstek het optimisme van de naoorlogse welvaartsstaat. De architectuur s grootschalig modernistisch: staal, glas en beton. Dit grootschalige gebouw betekende een ommekeer in denken in een tijd waarin vooral dorpsschooltjes werden gebouwd. Maaskant wilde een groots gebaar maken langs het spoor. Dat is gelukt.”

Open keuzeproces
“Het is een groot gebouw en de bouw is al in uitvoering. We werken volgens een engineer- en buildproces, waarbij wij het design doen en Dura Vermeer het engineering deel. Het voordeel van dit proces is dat we al beginnen met bouwen terwijl we op sommige delen nog aan het ontwerpen zijn. Omdat het een complexe en grootschalige renovatie is, is het prettig om die flexibiliteit te hebben.”

“Wanneer je kijkt naar de fases in het proces zijn we gestart met de dragende structuur. Daarna volgen de inbouwpakketten. In de laatste fase maken we, in overleg met de gebruikers, de indeling specifiek. De opdrachtgever moet rekening houden met een groot
wisselend aanbod. We laten het keuzeproces zo lang mogelijk open. Het ‘inkleuren’ van het gebouw doen we met elkaar als allerlaatste. Voor RoosRos is die samenwerking met de opdrachtgever essentieel. Wij geloven in co-creatie, omdat je samen zoveel meer kunt zijn dan de som der delen. Het streven is om dit prachtige pand in september 2017 op te leveren.”

RoosRos1

RoosRos2

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.