Locatie havo/vwo van de GSG Leo Vroman in Gouda is inmiddels anderhalf jaar in gebruik. Na de oplevering heeft rector Herman van Tongerloo eerst een klein groepje van 200 leerlingen en docenten laten ontdekken hoe het gebouw werkt, totdat het nieuwe schooljaar begon. DGMR kijkt met de school terug op het eerste jaar.
Eerst even de aanleiding. Herman: “De GSG Leo Vroman heeft een locatie voor de brugklassen, een locatie voor de havo/vwo vanaf leerjaar twee en een mavo. In totaal hebben we 1.600 leerlingen, waarvan dit havo/vwo-gebouw ruim 900 leerlingen huisvest.” De vorm van de school is opvallend; het is een driehoek met afgeronde hoeken. Herman weer: “Op deze locatie stonden twee oude basisscholen, die gesloopt zijn. Dit was de groenvoorziening voor deze wijk, dus de betrokkenheid was groot. We hebben de architect broekbakema uitgedaagd meerdere ontwerpen te maken en we vonden gelijk deze ronde vorm het mooist; het gebouw staat wat gekanteld op een rechthoekig perceel en hangt deels boven het water. Ondanks het genormeerde budget hebben we toch een sjiek gebouw gekregen met een prachtige uitstraling in deze wijk.”
Flexibiliteit en veiligheid
Ronald Oldengarm heeft vanuit DGMR het proces begeleid en vooral gekeken naar de balans tussen de flexibiliteit en de veiligheid van het gebouw: “Energetisch is het ideale gebouw rond, omdat je dan het minste geveloppervlak per m² hebt. Dat creëert mogelijkheden om het onderwijs goed vorm te geven, maar stelt ook andere eisen aan het gebouw.”
Herman concludeert: “Het nieuwe gebouw bevalt goed. Leerlingen moeten wennen aan concepten, niet zozeer aan het gebouw. Leerlingen en ouders dachten dat het atrium en de kantine te klein zouden zijn, maar het is mooi om te zien hoe ze het gebouw hebben ingenomen en het tot hun verblijfsruimte hebben gemaakt, omdat het een prettige ruimte is die goed werkt. Ze zitten in de kantine, in de trappenhuizen en buiten als het mooi weer is. Het gebouw werkt dus en dat is zeker te danken aan een goede samenwerking met alle partijen in het bouwproces.”
Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.
Foto’s: Menno Emmink.