Ontwerp Internationale School Arnhem spreekt aan

Rivers International School Arnhem is de officiële naam van de nieuwe internationale school in Arnhem. Het is een organisch ontwerp waarbij de leerling afhankelijk van de leeftijdsfase door de school stroomt. De trap symboliseert daarbij de loop van een rivier.

Erik Schotte van LIAG: “Gelderland heeft steeds meer internationale bedrijven en wilde zich met een internationale school profileren. De school is daarom niet alleen een initiatief van de gemeente Arnhem, maar ook van de provincie Gelderland en veel omliggende gemeenten die belang bij de internationale profilering hebben.”

De school staat in de nieuwe wijk Schuytgraaf, waar ruim 6.000 woningen worden gebouwd in 25 karakteristieke buurten. Vlakbij is het station Arnhem-Zuid en een voorzieningencluster. Het gebouw met een opvallende kraag, stucwerk en een metselwerk plint biedt een stevige thuisbasis voor kinderen van 2-18 jaar en hun veelal buitenlandse ouders die bij internationale bedrijven in de regio werken. Aan de straatkant toont het gebouw een harde gevel die zich aan de kant van het plein juist opent.

Erik verder: “Het is een gebouw in de categorie frisse scholen B: vanwege de beperkte budgettaire mogelijkheden en de wens om zoveel mogelijk buitenruimte te maken is dit de maximale uitkomst. Alles wat nodig is zit erin.” Het gebouw in drie lagen verrast doordat tussen de laag voor ‘primary’ en ‘secondary’ onderwijs een kleurrijk gevelbeeld zichtbaar is, waarbij in verticale lamellen de kleuren van de verschillende landen terugkomen. Daarmee oogt het gebouw niet als een massief blok, maar ontstaat een luchtig beeld. Het is een deels rond en aards gebouw met een opgetild deksel dat daarmee haar geheimen ontvouwt.”

Carina Nørregaard was als architect betrokken bij het ontwerp: “Ouders van kinderen op een internationale school blijven vaak langer in de school; ze brengen hun jongste kinderen naar de kinderopvang en ontmoeten elkaar in het grand café nabij de parent room om ervaringen uit te wisselen of als ze nog als vrijwilliger in de school actief zijn die dag. De kantine ligt centraal aan de aula, waarbij de jongsten in de eigen ruimte eten. De eerste verdieping kent ook een loungeruimte voor personeel, terwijl op de tweede verdieping docentenwerkplekken liggen. Internationale scholen doen veel met sport en daarom is er een verdiepte sportzaal en hebben we extra buitenruimte gecreëerd door het parkeren onder het gebouw te plaatsen. De jongste kinderen spelen in de beschermende ronding van het gebouw, waarbij ze vanaf een eigen plein zicht op de entree hebben. Het gebouw heeft een overdekte parkeergarage met 60 plekken.

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.