Waar leer jij? Hulpmiddel bij het differentiëren van leerplekken

25 leerplekken in beeld

Onderwijs is deels een afspiegeling van ontwikkelingen in de wereld om ons heen en heeft effect op het inrichten van de leeromgeving. Ontwikkelingen als blended learning, leren vanuit leerstijlen, gedifferentieerd of gepersonaliseerd leren maken ook dat de rol van de docent en de inrichting van onderwijsgebouwen verandert. Dit heeft ICSadviseurs geïnspireerd om de publicatie ‘Waar leer jij?’ te maken, met een beeldend overzicht van 25 categorieën leerplekken.

Afgelopen jaren is het gebouw van de Haagse Hogeschool (HHS), waar 20.000 studenten onderwijs genieten, door middel van deelverbouwingen flink aangepast. Een groot deel
van de verbouwing bestond uit het transformeren van werkcollegezalen voor 30 studenten naar andere soorten leerplekken.

Ankerpunten
Vanuit het onderwijs is er steeds meer behoefte aan een diverser aanbod van leerplekken, bijvoorbeeld plekken waar je met een grote groep studenten instructie krijgt waarna kleine groepjes zelfstandig verder werken,  vergaderkamers speciaal ingericht voor Skype-vergaderingen en concentratieplekken. Door een deel van de leerplekken te concentreren in ankerpunten ontstaat er tegelijkertijd een thuisbasis voor de studenten van een cluster van opleidingen, waar ze elkaar en hun docenten ontmoeten. Hierdoor wordt de verbondenheid onderling en met de HHS versterkt.

25 leerplekken
Studenten en docenten van de HHS hebben na de verbouwing een scala aan leerplekken waar ze uit kunnen kiezen: het projectgroeplandschap, het ankerpunt of bijvoorbeeld the Innovation Playground. ICSadviseurs organiseerde samen met de HHS een thema-middag rond het beleven van leerplekken voor haar relaties. Tijdens de middag stonden leerplekken, en vooral een diversiteit aan leerplekken, centraal. Via een rondleiding, een lego-workshop en skypemeeting met een Google medewerker uit Dublin ervaarden de deelnemers de verschillende leerplekken van de HHS. ICSadviseurs heeft uit een scala aan gerealiseerde scholen 25 categorieën leerplekken geselecteerd, die model staan voor verschillende visies op onderwijs en de leeromgeving.

Vraagt u zich ook af hoe de toekomst van het leren eruitziet in uw onderwijsgebouw? Of kunt u inspiratie gebruiken, bijvoorbeeld aan de hand van de publicatie ‘Waar leer jij?’ Neem contact op met Bahar Akbarian (06 82 68 88 08) of Ieke Koning (06 22 60 04 94) voor meer informatie.

2 november 2017: Waar leer jij? 0-12

Ook kinderopvangorganisaties en basisscholen bieden hun kinderen en leerlingen een steeds grotere diversiteit aan leer- en speelplekken. Maar uit welke plekken kun je eigenlijk kiezen, als je meer wilt dan alleen een klas- of speellokaal? Wat is de ideale mix van plekken, waarmee je de ideale leer- en speelomgeving voor je kinderen en leerlingen creëert?

Op die vragen geeft ICSadviseurs antwoord tijdens het event Waar leer jij? 0-12 en het gelijknamige boekje. Lees hier meer. Binnenkort volgt meer informatie.