Groenonderwijs met een stedelijke uitstraling

“Het groene onderwijs maakt een enorme ontwikkeling door richting thema’s als milieu, water, voedselzekerheid en alle aspecten van duurzaamheid. De agrarische industrie in Nederland is de tweede exporteur in de wereld. Dat zelfbewustzijn willen we ook uitstralen.” De nieuwbouw van Wellantcollege in Utrecht is kortom geslaagd.

Regiodirecteur van Wellant Lex van Baar trapt af: “We zijn een vmbo-groenschool voor ruim 350 stadse leerlingen en dat zijn stevige karakters, waarbij je precies weet wat je aan ze hebt. Ze geven snel complimenten maar hebben ook aandacht nodig. Op deze plek waar de nieuwbouw nu staat stond het oude gebouw, op een prachtige locatie pal naast de velden van de voetbalvereniging Elinkwijk en tegen een groenstrook aan. Het oude gebouw werkte niet meer en was op; we hebben renovatie wel overwogen, maar nieuwbouw pakte gunstiger uit.”

Lees verder onder de foto

Directeur bedrijfsvoering van Wellant Joost Brouwers knikt: “We zijn een echte Urban Green School, omdat we ook een vitaal onderdeel van de wijk zijn en tegen het stadscentrum aan liggen.” De investerings- en exploitatie-verantwoordelijkheid van huisvesting is – anders dan de rest van het VO onderwijs – bij groen onderwijs beide belegd bij de schoolbesturen. Hierdoor is het mogelijk om bij aanvang van de bouw duurzaam te investeren, hetgeen zich door de jaren heen  terugverdient. Teammanager huisvesting en inkoop Thomas Nobel vult aan: “Vanuit de duurzaamheidsvisie van Wellant wilden we dat het een duurzaam gebouw werd, maar ook technisch goed en slim compact. Wellant is het groene alternatief en we kiezen er bewust voor niet op een onderwijsboulevard te zitten, maar onderdeel van de omgeving te zijn.”

Blij worden
Lex: “In de aanloop hebben we onze docenten actief en vooral positief betrokken. We zijn met een bus langs een ander nieuwbouwpand van Wellant in Boskoop gereden en ik heb ze gevraagd waar ze blij van werden en wat in Utrecht echt anders zou moeten. Het moest een gebouw worden waar leerlingen en docenten blij van zouden worden vanuit een duurzame gedachte. Dat betekent goed en duurzaam gebruik van materialen, maar ook onderwijskundig goed.”

Lees verder onder de foto

Markt uitdagen
Michel van Keulen was vanuit bbn adviseurs projectmanager technische installaties: “We hebben de markt uitgedaagd om het beste eruit te halen binnen het budget. Het was een Design en Build aanbesteding, maar met stevige eisen op het gebied van duurzaamheid; de EPC is 0 en het is een CO2 neutraal gebouw met een A++++ label.” Op basis van een Europese aanbesteding heeft De Groot Vroomshoop het gewonnen en mocht architect Abdessamed Azarfane van Van den Berg Architecten aan de slag. Het resultaat was een verrassend ontwerp, waar iedereen tevreden mee was.” Lex: “Abdessamed heeft goed naar ons programma van eisen gekeken en dat op een eigen manier vertaald.” Erwin Slagboom is commercieel projectmanager van de Groot Vroomshoop Bouwsystemen: “Het moest een robuust gebouw worden, met een extraverte uitstraling.” Lex knikt: “We wilden het groene karakter beter zichtbaar maken en duurzaam betekent voor mij ook dat het gebouw overzichtelijk, licht en ruim is. We wilden vooral ook een heldere structuur aan de leerlingen bieden. Wellant benadert duurzaamheid integraal vanuit onderwijs en bedrijfsvoering.”

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein: