‘Give me a break’

Pauze in het onderwijs is geen vanzelfsprekendheid. Je haast je om een kop koffie of thee te halen, een wc-bezoek wordt nog net niet gepland en de boterham wordt vaak tussen de bedrijven door gegeten. De trend met het continurooster zorgt dat veel leerkrachten hun collega’s niet zien tijdens de lunchpauze.

Je ziet dat er nu vaak een pauzemoment na schooltijd wordt ingelast. En dat is fijn, maar toch… Echt ontspannen is het niet, want je weet in je achterhoofd (vaak met een stip of met kernwoorden op je hand geschreven) wat er allemaal nog moet gebeuren voor het einde van de dag en het is ook het moment dat je nog wel eens gebeld wordt.

Ik heb nu kennis gemaakt met het fenomeen ‘lunchen met collega’s op je werk’. Even het werk laten liggen en met elkaar aan tafel een boterham of salade eten. Het is een moment van ontspanning waarbij je samen met collega’s even relaxed zit. Ik ervaar nu hoe belangrijk ik dat moment eigenlijk vind en het maakt dat ik na de lunch weer effectief en met (ver)nieuwde energie aan de slag ga.

Ik heb niet de oplossing voor pauzetijd in het onderwijs en ik kom ook niet met tips & tricks, want dat zijn vaak open deuren en dooddoeners maar ik wil wel het belang van het pauzemoment onderstrepen, het houd je fris en geeft nieuwe energie om weer aan de slag te gaan.