De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wil met de Energy Academy Europe (EAE) een icoon neerzetten op het gebied van architectuur en duurzaamheid. Het is het eerste onderwijsgebouw in Nederland met een Breeam outstanding certificaat. Een gesprek met Bert Vrijhof van DGMR en Pieter van Hoesel van de RUG.
Pieter van Hoesel is als projectmanager vastgoed en investeringsprojecten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verantwoordelijk voor het proces vanaf het ontwerp tot en met de realisatie: “De universiteit heeft enkele jaren geleden drie speerpunten geformuleerd: healthy aging, de sustainable society en sustainable energy. Healthy aging is gekoppeld aan het academisch ziekenhuis rond onderwijs en onderzoek naar gezond ouder worden. Hier op de campus bouwen we voor sustainable energy en willen we alle kennis en kunde op het gebied van energie bundelen en partijen daarin samenbrengen. Het hart van energie en duurzaamheid moest in Groningen komen, met de potentie om het middelpunt van Europa te worden op gebied van energy en onderzoek. De universiteit gaat er samenwerken met de Hanzehogeschool. Verder komen er bedrijven in zoals het Energy Delta Institute, Energy Valley en de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen met hun afdeling energieonderzoek. Sustainable energy betekent ook dat de EAE als gebouw en netwerk een voorbeeldfunctie moet hebben. Daarom hebben we onze adviseurs DGMR en ICSadviseurs gevraagd creatief mee te denken in het proces.”
Energieneutraal
Bert Vrijhof van DGMR: “Het compacte gebouw van 13.000 m² is energieneutraal en BREEAM outstanding. Dit was een grote uitdaging voor het ontwerpteam, waarbij de leden van het ontwerpteam BroekBakema, PvB architecten, ICSadviseurs, Arup, Wassenaar en DGMR boven zichzelf moesten uitstijgen en vooral integraal moesten denken. Als bouwfysicus heb je dan zelfs invloed op het structuurontwerp. Bijvoorbeeld over de oriëntatie van het gebouw en de verhouding tussen dak en volume, omdat er voldoende PV panelen op het dak moeten kunnen om de energie op te wekken. Vanuit de integraliteit zijn bijzondere oplossingen gekomen zoals het dak met de PV panelen in een variërende opstelling waardoor daglichtopeningen ontstaan. Het dak van 4.000 m² is schuin oplopend en er liggen 4.000 m² PV panelen in een schuine stand op met daartussen glasopeningen in het dak, zodat er natuurlijk daglicht binnenkomt. Wanneer het donker wordt gaat automatisch de ledverlichting aan. Het gebouw bestaat uit twee bouwdelen, met daartussen het atrium als ‘energieplein’. De onderzoeksruimtes met laboratoria en bijbehorende kantoorruimten bevinden zich aan de noordzijde en aan de zuidkant liggen de wintertuin en de onderwijsruimten. Het levendige hart is het energieplein waar alle werelden samenkomen. Het binnenklimaat en de daglichttoetreding zijn in balans door een combinatie van duurzame vondsten. De gevels kennen geen buitenzonwering, maar hebben lamellen als vaste zonwering in een wisselende verhouding van open en dicht. Die gevelinvulling bepaalt mede de reductie van de hoeveelheid koeling en geeft voor de noordgevel voldoende lichtwering.
Laat u inspireren via youtu.be/g1YcZ1J4oIc en lees verder op www.architectuur.nl/nieuws/duurzaamheid-in-energy-academy.
Voor meer informatie mailt u met j.p.m.van.hoesel@rug.nl of vr@dgmr.nl.
ICSadviseurs heeft het programma van eisen opgesteld, de selectie van architect en adviseurs uitgevoerd en het ontwerpproces heeft begeleid. Kijk voor meer informatie op www.icsadviseurs.nl.
Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein, vanaf 4 oktober op deze website.