Een bijzonder plan voor een bijzondere onderwijscampus: De Hotel Management School Maastricht

Uniek aan de onderwijsvisie van de Hotel Management School Maastricht (Hoge School Zuyd) betreft de visie dat de eerstejaars studenten leren op de campus, werken op de campus en wonen op de campus.
Frencken Scholl Architecten heeft in opdracht van Adhara bv ontworpen aan de nieuwbouw van 3 woongebouwen die bijdragen aan het community gevoel.

De basis voor de huisvesting is gelegen in een opzet waarbij wisselend 12-15 studentenkamers een woongroep vormen die samen een gemeenschappelijke woonkamer delen. De studenten zijn zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de groep.  In totaal zijn er 26 woongroepen die allen vernoemd zijn naar internationale rivieren om de verbinding van nationaliteiten en de dynamiek van de gemeenschap te symboliseren.
In elke woongroep  is de opzet zodanig dat de individuele kamers rondom de gemeenschappelijke ruimte zijn geplaatst. Alle groepen zijn meteen vanuit de trappenhuizen te bereiken waardoor er geen anonieme gangen of tussenruimtes zijn waar niemand zich verantwoordelijk voor voelt.

De 26 woongroepen zijn verdeeld over 3 gebouwen die het gemeenschappelijke binnenterrein omarmen, dat daarmee een bijzondere plek in het park wordt. Dit binnenterrein is niet alleen een toegangsplein naar woongroepen  maar is ook een aantrekkelijke verblijfsruimte en biedt zo ook plek voor community vorming op wat grotere schaal: hier kunnen de studenten elkaar ontmoeten.

De studentenkamers zijn zoveel als mogelijk aan de buitenkant van de gebouwvolumes geplaatst en kijken daardoor uit over het park. De gemeenschappelijke woonkamers daarentegen zijn gericht op de binnenpleinen, waardoor er een verbinding met deze patio’s wordt gelegd en deze ook als een verlengstuk van de woonkamer kunnen worden gezien.

Het centrale bouwdeel huisvest de hoofdentree,  receptie alsmede een aangename leisure ruimte en voegt een extra dimensie toe aan het geheel.