Aeres Hogeschool Almere stelt de gebruiker centraal

Voor de faculteit Food, Nature & Urban Green realiseerde Aeres Hogeschool Almere een nieuw leergebouw waarin de gebruiker centraal staat. Een gebouw met de optimale balans tussen functie, vorm en groene ambities. Wij spraken met twee adviseurs van DGMR en met Bjorn Brink van Aeres over dit bijzondere project.

Duurzaamheid en gezondheid worden steeds belangrijker bij het bouwen van nieuwe leeromgevingen. Dit geldt ook voor Aeres Hogeschool Almere. Hun nieuwe gebouw staat op het Floriade-terrein en het motto van de faculteit is ‘laat de stad leven’. Met deze uitgangspunten als basis is een ontwerp gemaakt waarin groen de hoofdrol speelt en waar onderwijs, onderzoek en wetenschap samenkomen.

Aeres had hoge duurzaamheidsambities en hoge ambities voor het welzijn van medewerkers en studenten. DGMR gaf hierover advies om tot een optimaal gezond gebouw te komen. Ook circulariteit was een belangrijk thema voor Aeres, veel materialen zijn hergebruikt en losmaakbaar, en er is veel gebruik gemaakt van emissie-vrije materialen. Het gebouw is energieneutraal door een hele gevel te bedekken met zonnepanelen en een tropendak met zonnepanelen. Dit dak heeft een dubbelfunctie want onder het tropendak is een verblijfsdak en een gedeelte voor biodiversiteit ingericht. Bjorn Brink geeft aan dat hij blij is met hoe het proces en het adviestraject verlopen is en met wat er nu gerealiseerd is. Ook studenten en medewerkers die betrokken zijn bij het project geven aan nu een fijne werk- en leeromgeving te hebben, die aansluit op wat zij in het dagelijks leven ook belangrijk vinden.

Aeres Hogeschool Almere won onlangs de Circular Award 2022.

Lees ook het artikel uit Schooldomein 4: