Creatief sporten en bewegen met iSpace Sports

Sport en spel houden ons lichaam en ons brein in topconditie; dat blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijk onderzoek. Om Nederland meer aan het bewegen te krijgen moest er een nieuw eigentijds concept ontwikkeld worden. De huidige generatie is met gaming, Facebook en Instagram gewend dat alles gevisualiseerd wordt en dat je alles mag beleven. Hoe transformeer je een ouderwetse donkere gymzaal naar een unieke moderne iSpace Sports® bewegingsruimte?

Salesmanager Jeroen Bontenbal van Sika: “Startpunten voor iSpace Sports® waren: interactief, intelligent en innovatief. Sfeer en beleving worden met iSpace Sports® gecreëerd door een Pulastic sportvloer met oplichtende ledlijnen, projectie met nieuwe vormen van sport en spel, digitale software en toestellen afgestemd op deze nieuwe vorm van bewegen. Door in te spelen op wat kinderen van nu inspireert en motiveert, zorgt bewegen met iSpace Sports® voor een optimale motorische ontwikkeling en bevordering van autonoom leren. Inmiddels hebben we vier locaties van iSpace Sports® in gebruik. Dat hoeven niet persé gym- of sportzalen te zijn. We hebben net een iSpace Sports mini in een kleinere ruimte voor BSO en kinderopvang gerealiseerd. Zo kunnen kinderen vanaf twee jaar ook opgroeien met iSpace Sports. De traditionele sportvloer heeft belijningen voor verschillende spellen, zoals voor volleybal, basketbal of zaalvoetbal. Dat kan verwarrend zijn, met name voor slechtzienden. Onderdeel van iSpace Sports is de Pulastic LED Court, dat is een zogenaamd digitaal raster. Elke belijning kan apart oplichten, waarbij de docent met een device bepaalt hoe de toepassing is. Zo krijg je een speels concept. De zaal kan in verschillende beweeg- en spelsituaties opgedeeld worden.”

Lees verder onder de foto

HARD- EN SOFTWARE
De nieuwste bewegingsspellen en –sporten zijn in de software opgenomen. Een moderne belevingswereld met diverse sferen kan gecreëerd worden door ook nog licht, geluid, video en zelfs geur toe te voegen. Met deze technologie worden gebruikers onderdeel van een nieuw zintuiglijk universum. Zo kom je in het hart van de jungle, de diepten van de oceaan of de verre uithoeken van de ruimte. Ontdek de enorme reeks thema’s, creëer ook eens een eigen nieuw thema! Tik ballonnen weg met een vinger, veeg bladeren of bloemen van de vloer met een simpele beweging of loop over water, mét of zonder vissen. Speel een balspel zonder fysieke bal of zet de jarige job in het zonnetje met de verjaardagapplicatie. Deze module is simpel uit te breiden en eenvoudig in gebruik voor zowel gebruikers als de persoon die de console bedient. De effecten staan vast en werken volgens een vooraf gekozen instelling. Alle bestaande apps en software kunnen via een computer en iPad gebruikt worden.”

LEDLIJNEN EN PROJECTIES
Als je iSpace Sports aanschaft kun je een (bestaande) zaal opnieuw inrichten. De twaalf KVLO-leerlijnen zijn in het concept verwerkt. De reactie van de gebruikers is positief. Uit metingen met niet intrinsiek gemotiveerde kinderen blijkt dat ze dankzij de ledlijnen en projecties sneller in beweging komen en het sporten ook leuker gaan vinden. Het trefbalspel wordt bijvoorbeeld veel dynamischer, omdat je de zaal in verschillende vlakken kunt indelen waardoor kinderen in steeds nieuwe spel- en beweegsituaties komen. Het kind wordt getriggerd om in beweging te komen. Doordat je een spel op de vloer projecteert kun je balanceren oefenen. Stel je een zee voor waarin je van rots tot rots moet springen zonder je evenwicht te verliezen. Of een projectie van schijven waar je de bal in moet gooien en je spelenderwijs leert mikken. Zo zijn er meer van dat soort gimmicks of spel- of bewegingsaanleidingen. Zo hebben we in Amsterdam net een speellokaal ingericht en hebben we in de sporthal de Waring in Drachten een iSpace Sports-vloer ingericht. Het leuke is dat de inrichting van een gymzaal met iSpace Sports net zoveel kost als een normale gymzaal, terwijl je veel meer gebruiksmogelijkheden krijgt, ongeacht of het om nieuwbouw of renovatie gaat. Dat is voor gemeenten en schoolbesturen goed nieuws, want de renovatieopgave is landelijk groot.”

Lees verder onder de foto

DUURZAAMHEID
Duurzaamheid is voor ons een continu proces. People, Planet, Prosperity en Pulastic® zijn de 4 uitgangspunten om ons te laten uitdagen daadwerkelijk een maatschappelijk verantwoorde ondernemer te zijn. Sport is niet alleen leuk en gezond, maar ook onmisbaar voor de gezonde ontwikkeling van een kind. Wij hebben een concept bedacht dat jeugd in beweging brengt en houdt. Deze ‘gymzaal van de toekomst’ daagt uit om te bewegen. En dit gaat verder dan de jeugd alleen. Wij leveren met iSpace Sports een positieve bijdrage aan de uitdagingen waar we wereldwijd voor staan. Daarom hebben wij een sportvloercoating op waterbasis en maken wij gebruik van milieuvriendelijke ledverlichting.”