Afgewogen inrichting belangrijk voor
Leo Kannercollege

Kleurrijke vloer brengt leven in de school

Aan de César Franckstraat in Leiden staat één van de weinige VSO-scholen van Nederland die helemaal voor autistische leerlingen vanaf VMBO TL tot en met VWO is georganiseerd. Het Leo Kannercollege zit in een traditionele gangenschool en bouwt op hetzelfde terrein een nieuw gebouw. Het oude gebouw blijft ook in gebruik en is flink aangepakt. Met een bijzondere nieuwe vloer als gevolg.

Paul van den Vijver was als coördinator bovenbouw betrokken bij de nieuwbouw en de renovatie in het bestaande gebouw: “Deze school is in 2007 opgericht, omdat een groep van bezorgde ouders uit de regio voor hun kinderen met een vorm van autisme en een hoog intelligentieniveau geen school konden vinden. Toen is deze school gestart als nieuwe loot aan de stam van de Leo Kanner Onderwijsgroep. Dit is een oud gebouw uit de jaren ’60, dat een ZMOK- en een VSO school had gehuisvest. Aanvankelijk wilden we dit gebouw afstoten, maar het leerlingental is sterk toegenomen, zodat we het aanhouden. We zitten nu al op ruim 280 leerlingen.”

Een helpend gebouw
“Mecanoo architecten is verantwoordelijk voor de nieuwbouw, die aan het einde van dit schooljaar wordt opgeleverd. Het idee is dat we een gebouw willen maken dat helpend is voor onze leerlingen. Autisme gaat niet weg en daar moet je in de inrichting en organisatie rekening mee houden. Voorspelbaarheid in gedrag is heel belangrijk bij deze leerlingen; je moet dus goed kunnen observeren en duidelijke instructies geven. Bijvoorbeeld “pak je pen” in plaats van “begin met de opdracht”. Dat betekent dat je niet een omgeving bedenkt met lokalen en een dak erop, maar een gebouw dat past bij deze specifieke leerlingen.”

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.