Aardbevingsbestendig en duurzaam Kindcentrum Loppersum opgeleverd

Afgelopen maand vond de oplevering plaats van Kindcentrum Loppersum. Spoedig zal dit het nieuwe thuis worden van CBS Roemte, OBS Prinses Beatrix en Kinderopvang Kids2b. Het door TenW ontworpen gebouw in de dorpskern van Loppersum is te herkennen aan de rode, ronde kegel die boven het hart van de school verrijst.

Deze kegel, die het daglicht in het schoolhart verzorgt, is een bekroning van het actieve multifunctionele centrum in het gebouw. Ze vormt een bijzondere herkenning en symboliseert de samenwerking tussen de twee scholen en de opvang. Hier bevindt zich het speellokaal, welke aan twee zijden te openen is, zodat er een grote ruimte kan ontstaan voor bijeenkomsten. De personeelsruimte, keuken en een multifunctioneel lokaal zijn om het hart heen gesitueerd.

Lees verder onder de foto

Beide scholen krijgen elk een kant van het gebouw, waarbij iedere school de eigen identiteit behoudt. De onderwijsgebieden liggen rondom het hart, waarmee zij een directe relatie hebben. Glazen vouwwanden zorgen voor transparantie, maar ook voor de vrijheid in het creëren van verschillende onderwijsomgevingen. Deze flexibele opzet zorgt ervoor dat het gebouw toekomstbestendig is en kan reageren op de demografische ontwikkelingen in dit krimpgebied. Het kindcentrum is tevens een duurzaam gebouw dat voldoet aan de eisen van een Bijna EnergieNeutraal Gebouw (BENG).

De realisatie van Kindcentrum Loppersum is samen met de kindcentra die wij voor Middelstum en Ten Boer hebben ontworpen, een onderdeel van het scholenprogramma, waarbinnen onder regie van Nationaal Coördinator Groningen alle scholen in het aardbevingsgebied aardbevingsbestendig en toekomstbestendig worden gemaakt.