Radboud Universiteit transformeert klooster tot academiegebouw

De Radboud Universiteit in Nijmegen begint dit jaar met de transformatie van het Collegium Berchmanianum tot academiegebouw. De universiteit heeft het rijksmonument, op de hoek van de Houtlaan en de Heyendaalseweg, in 2013 al aangekocht van De Nederlandse Provincie Der Paters Jezuïeten.

Het gaat om een markant en groot gebouw aan de rand van de campus. Het Berchamanianum heeft een bruto vloeroppervlakte van bijna 9000 vierkante meter en ligt op een perceel van ruim 7 hectare, inclusief bossen en tuinen. In opdracht van de Jezuïetenorde is het klooster tussen 1927 en 1929 gebouwd als landelijk studiehuis voor de filosofie. De architecten Jos en Pierre Cuypers hebben het gebouw ontworpen.

De Nijmeegse universiteit – met bijna 20.000 studenten – heeft haar campus op Landgoed Heyendaal; het Berchmanianum grenst aan dit landgoed. Verschillende diensten die nu nog in het bestuursgebouw zijn gehuisvest, worden straks ondergebracht in het Berchmanianum. Het wordt de nieuwe plek voor het college van bestuur en een aantal ondersteunende diensten, bovendien wordt het gebouw straks gebruikt voor verschillende plechtigheden.

ICSadviseurs schreef in opdracht van de Radboud Universiteit het Programma van Eisen en begeleidde de architectenselectie.

Lees het volledige bericht op de website van Cobouw.