Uw school op Scholenopdekaart.nl beter vindbaar maken in Google? Vijf tips

Uw SchoolVenster op Scholenopdekaart.nl helemaal up te date, maar slecht vindbaar in zoekmachines als Google? Zonde! Gelukkig is er iets aan te doen. Volg deze vijf stappen en met een beetje geluk staat u zo in de top tien. Zo trekt u meer bezoekers naar uw SchoolVenster.

1. Naam van de school
Noem de naam van uw school op iedere pagina in uw SchoolVenster. Bijvoorbeeld: ‘Op basisschool De Sleutel werken wij aan…’ Plaats iedere keer het woord `basisschool’ (of IKC) voor uw schoolnaam. Dat is namelijk een woord waar ouders op zoeken. Kijk ook even of de naam van uw school juist vermeld staat in het systeem. Is dit de naam zoals hij bij ouders bekend is? U kunt uw schoolnaam eventueel zelf aanpassen bij ‘Algemene gegevens school’, zodat ouders u beter kunnen vinden.

2. Plaatsnaam
Gebruik op verschillende plekken in uw SchoolVenster de plaatsnaam van uw school, want dit is een term die ouders invoeren in zoekmachines. Het lijkt misschien wat gekunsteld, maar er zijn verschillende plekken die zich hier goed voor lenen. Om te beginnen de welkomstpagina: ‘Wij zijn een openbare Daltonschool in het centrum van Den Helder.’ Maar ook de toelichting van de pagina ‘Voedingsgebied’ biedt kansen, bijvoorbeeld: ‘Op basisschool De Zonnewijzer hebben leerlingen uit Wassenaar voorrang op leerlingen uit andere gemeenten.’ Kijk ook eens naar uw toelichting op de pagina ‘Aantal leerlingen’. Voorbeeld: ‘Ruurlo heeft, net als veel andere plaatsen in de Achterhoek te maken met bevolkingskrimp.’ Met een beetje creativiteit weet u de plaatsnaam gemakkelijk op drie plaatsen in te voegen.

3. Gebruik (tussen)koppen
Een vetgedrukte of onderstreepte kop wordt door Google beter gevonden dan een woord middenin een alinea. Op internet horen koppen niet alleen bovenaan de pagina, u kunt ze boven vrijwel elke alinea zetten. Let op dat u hier weer slimme woorden voor kiest. Dus niet: ‘Kanjertraining’, maar wel: ‘Kanjertraining op basisschool De Oase’.

4. Breng linkjes aan
Plaats op verschillende plekken in uw SchoolVenster een link naar pagina’s of documenten elders in uw SchoolVenster of van uw eigen schoolwebsite. Het liefst verwerkt u daarin ook de plaatsnaam van uw school. Als ouders dan bijvoorbeeld googelen op `basisschool Veendam’, dan zorgen die links voor een goede vindbaarheid van uw SchoolVenster. Doe dat bijvoorbeeld zo:

  • Op de welkomstpagina: Welkom in het SchoolVenster van basisschool ’t Bijenveld in Leuth.
  • Op de pagina Beleid: Download het schoolondersteuningsprofiel van basisschool Spelevaert in Zoetermeer.
  • In de toelichting op de pagina Bedrijfsvoering: In het jaarverslag van stichting SPO Utrecht leest u meer over onze bedrijfsvoering.

Schrijf de links dus NIET zo: Kijk voor meer informatie over onze school op www.linde-diepenveen.nl. Als u de URL voluit schrijft, kan Google de schoolnaam en plaatsnaam namelijk niet onderscheiden. Een gemiste kans!

Pas op dat u niet teveel links naar externe sites plaatst. Iedere link is dan immers ook weer een risico om de bezoeker kwijt te raken.

5. Zorg voor verwijzingen naar uw SchoolVenster
Het is voor de vindbaarheid van uw SchoolVenster heel belangrijk dat er vanaf andere sites naar uw schoolpagina verwezen wordt. Ga eens na waar u deze link kunt (laten) plaatsen. In ieder geval op uw eigen schoolsite, maar wellicht ook op de site van uw bestuur, op de site van de lokale organisatie voor kinderopvang, blogs en sociale media.

Als u alle bovenstaande tips in het extreme doorvoert, zal de lezer dat als hinderlijk ervaren. Zorg dus voor een goede balans, zodat de tekst er natuurlijk uitziet en de links en teksten nuttig zijn. Verder helpt het voor de vindbaarheid enorm om uw SchoolVenster geregeld te onderhouden. Zo ‘weten’ zoekmachines dat de site actueel is en komt uw SchoolVenster het beste tot zijn recht.