TenW maakt nu ook in België een bijzondere open leeromgeving

Door kennis en ervaring in open leeromgevingen is TenW architecten adviseurs geselecteerd voor de Brede School ‘t Ooievaarsnest in Assenede, België. De ambitie om een drempelloos en open gebouw te creëren, dat de passie van kinderen om te leren oproept, is vertaald in een flexibel en duurzaam ontwerp.

De doorlopende leerlijn wordt weergegeven door de vloervelden van de verschillende leeftijdsgroepen geleidelijk op te laten lopen naar de verdiepingen. Hierdoor ontstaat er een zeer ruimtelijke onderwijsomgeving voor zelfstandig ontdekken en onderzoekend onderwijs.

Het gebouw is verdeeld in verschillende zones, die fungeren als ruimtes voor instructie, samenwerking of presentatie. Iedere leeftijdsgroep heeft een eigen ‘nest’ met een duidelijk herkenbare inrichting en identiteit, dat als thuisbasis fungeert. De ruimte van het nest is multifunctioneel en kan gedurende de dag voor alle leerlingen in het onderwijsgebied andere functies herbergen. De zones en nesten zijn op verschillende manieren af te bakenen, waardoor de interne flexibiliteit geborgd is; de onderwijsgebieden kunnen ten opzichte van elkaar op eenvoudige wijze groeien en krimpen.

Vanzelfsprekend besteedt TenW in dit ontwerp bijzondere aandacht aan een frisse en duurzame school: natuurlijke materialen en kleuren, een gezond binnenklimaat, veel daglicht. Circulariteit is een belangrijk uitgangspunt, terwijl veel waterbesparende maatregelen worden toegepast in de sanitaire installaties. Innovatieve energieopwekking, vraaggestuurde ventilatie en verlichting en goede compartimentering van de installaties beperken de energievraag, waarmee TenW ook bij ’t Ooievaarsnest naar NOM – Nul op de Meter – streeft.