School/poppodium Neushoorn kandidaat voor Building of the Year 2017

Neushoorn in Leeuwarden is een school en poppodium in één. DP6 architectuurstudio ontwierp samen met 3TO een spannend gebouw dat tegen een stootje kan en uitdaagt tot creativiteit. Eind november won Neushoorn de Vredeman de Vries Prijs voor architectuur in Friesland en deze week werd bekend dat het gebouw ook kandidaat is voor Building of the Year 2017. Deze prestigieuze prijs wordt ieder jaar uitgereikt door ArchDaily, ‘s werelds meest bezochte architectuurwebsite.

Neushoorn is poppodium-en-school-in-één en daarmee uniek in de wereld. ’s Avonds zijn er optredens en oefenen ballet- en breakdancegroepen in het gebouw, overdag is het gebouw het domein van 450 studenten van D’Drive, de creatieve opleidingen van het Friesland College en is er een (lunch)café aan de gevel. Het gebouw geeft in vorm en materialisering uitdrukking aan de dynamiek van deze functies. Bijzondere details in het gebouw zijn overblijfselen van gesloopte panden en stukken graffiti uit hergebruikte baksteen muren. Het ontwerp gaat uit van de oorspronkelijke kleinschalige stedenbouwkundige morfologie met kleine hoekverdraaiingen en stegen. Architect Chris de Weijer: “Het was een flinke puzzel maar we wilden graag de oude panden en de sfeer van de bestaande stegen behouden èn er iets nieuws mee doen.” Een deel van het pand Ruiterskwartier 41 is blijven staan en maakt deel uit van het hoofdgebouw. Door het hoofdgebouw compact te ontwerpen is aan de achterzijde van het gebouw ruimte ontstaan om het historische Haniahof een voorplein te geven en publieke buitenruimte te creëren.”

Dynamisch ontwerp
De opzet van Neushoorn voorziet in grootschalige zalen en kleinschalige ruimten, met twee podia, een café, oefen- en culturele productieruimten en ruimten voor workshops plus onderwijsruimten voor D’Drive, school voor creatieve opleidingen van het Friesland College. Het hoofdgebouw is grotendeels behouden en biedt op de begane grond plek aan de gedeelde hoofdentree met foyer en garderobe. De trap bij de entree leidt naar de onderwijsruimten van D’Drive en kantoorruimtes van Neushoorn en een glazen dak dat daglicht tot diep in het gebouw brengt. Gekoppeld aan de bestaande bebouwing is
nieuwbouw gerealiseerd waartussen als het ware een ‘Nieuwe Steeg’ is geïntroduceerd die beide verbindt. Door deze tussenzone met foyer en studielandschap wordt een goede ruimtelijke en functionele koppeling gemaakt en zijn de looplijnen naar zalen, studio’s, kleedruimten, onderwijsruimten en kantoren kort. Projectleider Kerstin Tresselt (DP6 architectuurstudio): “Poppodium en school lopen zo echt in elkaar over”. De concertzalen zijn midden in het gebouw geplaatst zodat de gevels transparant blijven en de voorbijganger goed naar binnen kan kijken en de levendigheid in het gebouw ziet. Chris: “Bijzonder aan dit poppodium is dat het ook overdag wordt gebruikt. Deze dynamiek wilden we goed laten zien. Aan de gevel bevindt zich daarom op de begane grond het popcafé en op de eerste verdieping een dans- en dramalokaal als glazen box”.

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.

Foto’s Kristian Hoekman