Scholieren ontwerpen hun eigen droomschool

Het gymnasium aan de Schmiedestrasse in Düsseldorf organiseerde in aanloop naar de voorgenomen vernieuwbouw een fase waarin met alle gebruikers werd gesproken over de ideale school. Zo zijn er ook sessies georganiseerd met de leerlingen van het gymnasium, die mochten meedenken over hun toekomstige, “ideale” leeromgeving, onder het motto: ontwerp je eigen droomschool.

Voor de vernieuwbouw van het gebouw uit de zestiger jaren van de vorige eeuw is rond de 23 miljoen euro gereserveerd. Het bestaande gebouw wordt volledig gestript en opnieuw opgebouwd. Onderdeel van de bouw is tevens het realiseren van een nieuwe sporthal. In de reportage van de Duitse zender WDR hieronder is te zien hoe Bob van de Ven en Teun van Wijk van het Nederlandse ICSadviseurs aan de slag zijn met de leerlingen van het gymnasium.

Tekst gaat verder onder de video

Inmiddels werkt ICSadviseurs aan een aantal projecten in de deelstaat Nordrijn-Westfalen. Deze deelstaat (Bundesland) in het westen van de Bondsrepubliek Duitsland telt ruim 18 miljoen inwoners en is qua oppervlakte de vierde en qua inwonertal de grootste deelstaat. Er is een toenemende aandacht voor onderwijsvernieuwingen en dat heeft gevolgen voor de gebouwen en de leeromgeving, die vaak nog traditioneel georganiseerd zijn.