Pulastic at Work: Duurzaam sporten in gymzaal Strijen

“Compacte functionaliteit in een dikke jas; dit is het concept van gymzaal Strijen in Oosterhout. Voor dit project was niet alleen de prijs bepalend, ook functionaliteit en duurzaamheid stonden centraal.”

Sportbedrijf Oosterhout is een onderdeel van de afdeling Sport, Cultuur en Welzijn van de gemeente Oosterhout. Volgens het milieubeleidsplan van de gemeente Oosterhout, moeten nieuwe gebouwen hoog scoren op het gebied van duurzaamheid. Gymzaal Strijen is het eerste gebouw dat op grond van de nieuwe milieu-eisen is gebouwd en heeft daarom een voorbeeldfunctie.
De sporthal wordt voornamelijk gebruikt door scholen en na schooltijd wordt de turnzaal, vaak in combinatie met de gymzaal, door de turnvereniging gebruikt. Er is gekozen voor een Pulastic vloer omdat ons team al een jarenlange relatie heeft met de gemeente Oosterhout. Dankzij deze samenwerking was de gemeente Oosterhout dus al bekend met alle voordelen en kenmerken van Pulastic vloeren.

Duurzaamheid
Het sportcomplex is compact gebouwd, om zo de energievraag te beperken. Het gebouw bestaat uit 2 delen: het hoofdgebouw met de gymzaal en de turnzaal en een voorzieningsgebouw met daarin alle ondersteunende functies, zoals de publieksruimtes, kleedruimtes, berging en techniek. Het hoofdgebouw is in één keer overspannen, zodat deze ruimte ook geschikt is voor latere andere bestemmingen.
In het gehele gebouw is geen gasaansluiting. De warmte voor het verwarmingssysteem en voor warm water wordt geleverd door een waterpomp die is aangesloten op het WKO-systeem. Op het voorzieningengebouw ligt een zonnecollector voor warm water. Er is dakbedekking met een lichte kleur toegepast en de na-verwarmers van de luchtbehandelingskast zorgen er voor dat de ruimte gekoeld wordt, zodat er altijd aan de eis van maximaal 25 °C kan worden voldaan.
Omdat daglicht in het sportgedeelte niet gewenst is, is er energiezuinige verlichting aangevuld met led-verlichting aangebracht die op aanwezigheid gestuurd worden. En naast dit alles zijn er ook nog waterbesparende maatregelen genomen. Zo zijn er waterbesparende douchekoppen geplaatst en sensoren die ervoor zorgen dat kranen niet aan blijven staan. Ook de toiletten hebben spaarknoppen.

Duurzaam Pulastic
En natuurlijk zijn ook de vloeren in dit gebouw duurzaam. Sinds 1 januari 2009 is ieder bedrijf dat kunststofvloeren levert wettelijk verplicht een milieuvriendelijke (oplosmiddelvrije) coating toe te passen. De Pulastic vloeren worden dan ook vanaf die datum met een water-gedragen coating uitgevoerd. Hierdoor is de uitstoot van schadelijke stoffen vrijwel tot nul gereduceerd.
Ook zijn wij al bijna vijftig jaar leverancier van polyurethaan (Pulastic) sportvloeren. De ondergrond van deze sportvloersystemen bestaat uit een rubbergranulaat mat genaamd Regupol©, geleverd door BSW uit Duitsland. Van oorsprong is Regupol© een verbinding van rubbergranulaat of –vezels met polyurethaanbindmiddelen en een zeer duurzaam elastisch materiaal. De Pulastic sportvloeren met Regupol© ondermat maken het mogelijk om sportplezier, esthetiek en sporttechnische kwaliteit te combineren en tegelijk te beantwoorden aan de milieuverplichting van vandaag.

Sika is als duurzame partner toegewijd aan het creëren van duurzame toegevoegde waarde over de gehele waardeketen. Wij zijn vastbesloten om onze activiteiten en strategieën uit te voeren met universeel aanvaarde principes op het gebied van mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu en anti-corruptie (conform Global Compact-initiatief van de Verenigde Naties). Duurzaamheid heeft altijd deel uitgemaakt van onze identiteit. We zijn toegewijd aan het continu meten, verbeteren, rapporteren en communiceren over onze duurzame meerwaarde.

Sika onderhoudt banden met organisaties en overheden om programma’s en projecten die nodig zijn om aan duurzaamheid gerelateerde kansen te identificeren, te ontwikkelen en te implementeren. Door milieu-initiatieven, regionale samenwerkingsprogramma’s en partnerschappen, blijft Sika duurzame groei in de wereld bevorderen. “Duurzaam bouwen” initiatieven en certificeringen, zoals BREEAM of LEED beoordelen de duurzaamheid van bouwmaterialen alsook de algehele prestaties van een gebouw, waaronder energie-efficiëntie. Dergelijke initiatieven worden steeds belangrijker en invloedrijker op de bouwmarkten en hun producten.

Lees verder onder de afbeeldingen

Al jaren is Sika Nederland B.V. bewezen duurzaam. We zijn 1 van de ongeveer 200 MVO gecertificeerde bedrijven in Nederland.
Sika Nederland B.V. is gecertificeerd conform:

 • MVO prestatieladder – niveau 3
 • CO2 prestatieladder – niveau 3
 • ISO 9001 en ISO 14001
 • VCA**
 • KIWA (NOC*NSF) gecertificeerde vloersystemen
 • KIWA/FPC (Factory Production Control)
 • CE Normering

In Deventer heeft Sika een eigen productiebedrijf met R&D afdeling voor (sport)vloeren. Gerealiseerde duurzame innovaties:

 • De productie heeft laag energieverbruik.
 • Geen gebruik van zware metalen bij de productie.
 • Pigmenten en coatings op waterbasis.
 • 60% van grondstoffen bestaat uit gerecycled materiaal.
 • Fabrieksafval 100% recyclebaar.
 • Stoffilterinstallatie voor schone uitstoot.
 • Actieve vermindering van energieverbruik.
 • Bij applicatie geen uitloging naar de bodem en beperkte emissie naar de lucht.
 • Aan het eind van de levenscyclus is de vloer normaal bedrijfsafval.
 • Pulastic Combi vloeren (hout met Pulastic systeem) met FSC keurmerk.
 • Pulastic sportvloeren met een Regupol ondermat (90% recycling product) hebben een lange levensduur, voldoen aan Europees Bouwbesluit/EN14904 en voldoen aan de eisen voor indoor air quality/emissie-eisen conform AgBB. Sportvloeren met Regupol ondermat worden beschouwd als ongevaarlijk afval (conform Europese afvalsleutel 07 02 99).
 • Bevat geen gevaarlijke, gezondheid belastende stoffen.
 • Natuurlijke en herwinbare grondstoffen.
 • Sportvloeren worden conform gewenste arbeidsomstandigheden gelegd.
 • Laag gebruik reinigingsmiddel en reinigingsmiddel op waterbasis.
 • Cradle to Cradle (C2C) sportvloer inmiddels succesvol toegepast in diverse accommodaties.