Een onderwijslandgoed met uitdagingen

Onlangs is in Doorn een bijzonder onderwijsproject opgeleverd. Het betreft het nieuwe Revius Lyceum dat met de officiële opening op 1 december 2017 een lang proces van plannen maken en bouwen afsluit met een nieuwe blik op de toekomst. De school huisvest zo’n 1200 leerlingen en is in augustus in gebruik genomen.

Het Revius Lyceum is gelegen in een prachtige bosrijke omgeving. De ambitie van de school was om deze uitzonderlijke kwaliteiten voelbaar te maken in het gebouw. Veel daglicht en zicht naar buiten was een vereiste. Ook was er de wens om alle leerpleinen aan de gevel te situeren. Om dit binnen het gestelde budget mogelijk te maken, moest efficiënt worden omgegaan met de gevel-vloerverhouding en een heldere bouwstructuur ontworpen worden.

Er is tijdens het ontwerpproces grote inzet gepleegd om een inspirerende leeromgeving neer te zetten. Het is een gebouw geworden waarbij elke vierkante centimeter kan worden ingezet voor het onderwijs. Je gaat van plek naar plek door het gebouw, waarbij je op elke plek een andere indruk opdoet. Daarnaast biedt het gebouw tal van mogelijkheden om op een praktische manier onderwijs activiteiten te ontplooien. De diversiteit aan ontspan-, werk- en instructieruimten is heel groot.

In het gebouw zitten verder een aantal bijzondere ruimtes en functies die het geheel tot een inspirerende leeromgeving maken. De hoofdtrap in het hart van het gebouw is de eyecatcher en verre van standaard. Ook de studiezaal, met het hergebruik van een glas in loodgevel, vroeg om technische vaardigheden om te komen tot deze bijzondere ruimte met dit bijzondere kunstwerk.

SPECIFICATIES

Opdrachtgever
CVO, Revius Lyceum

Ontwerp
November 2014

Oplevering
Oktober 2017

Programma
Onderwijsruimtes en -lokalen, kantoren, aula, sportzalen, terrein

BVO
8.600 m2

Frisse Scholen
Klasse B

GPR-score
8,3

Architectenbureau
Spring Architecten i.s.m. MoederscheimMoonen Architects

Hoofdarchitecten
Alfons Hams, Jurjen Vermeer, Erik Moederscheim

Medewerkers
Eric Strookman, Herman Hendriks, Anneke Heins, Amira Sehovic, Jelle Rinsema, Christiaan Harmse, Sulejman Gusic, Fernando Polo Calvo, Carlos Surinach, Jelmer van Zalingen

Constructeur
Pieters Bouwtechniek BV

Installatie-adviseur
Klicktet BV
Bouwfysica Peutz BV

Aannemer
Burgland Bouw BV

Interieuradvies
Ilse Panis

Projectmanagement
Hevo