Pimp de Troonrede:
Wat moet er volgens jóu gebeuren?

Schrijf je eigen plan voor Nederland en win een dagje lobbyen in de Tweede Kamer.

Op Prinsjesdag leest koning Willem-Alexander de troonrede voor, met daarin de regeringsplannen voor het komende jaar. Maar wat moet er volgens jóu gebeuren? ProDemos en het Prinsjesfestival zijn op zoek naar jouw plan voor Nederland. Doe mee met Pimp de Troonrede en maak kans op een dagje lobbyen voor jouw idee in de Tweede Kamer.

Hoe werkt Pimp de Troonrede?
Pimp de Troonrede verzamelt de beste plannen voor Nederland in de aanloop naar Prinsjesdag en geeft de winnaar de kans erover in gesprek te gaan met verschillende politieke partijen in de Tweede Kamer. Laat weten welk plan jij graag wilt invoeren in Nederland:

  • Beschrijf je plan in maximaal 350 woorden of maak een videoboodschap van maximaal 1,5 minuut
  • Begin je troonrede met ‘Leden van de Staten-Generaal…’
  • Heb je een videoboodschap gemaakt? Upload deze dan naar YouTube en stuur de link uiterlijk donderdag 8 september naar pimpdetroonrede@prodemos.nl.

Finale op 19 september

De inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury. De makers van de beste drie inzendingen mogen hun voorstel presenteren tijdens het Prinsjesfestival. De finale van Pimp de Troonrede vindt plaats op maandag 19 september, van 18.30 tot 20.00 uur in Studio Dudok in Den Haag. Naast de jury kiest ook het publiek een favoriet. De finale is gratis toegankelijk.

Prijs
De schrijver van de beste troonrede krijgt een VIP rondleiding door de Tweede Kamer en mag bij verschillende politieke partijen haar/zijn plan toelichten.

De jury

De jury bestaat uit Frans Weisglas (oud-Kamervoorzitter), Erica Meijers (hoofdredacteur De Helling), Walter Freeman (Nederlands Debat Instituut) en Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de Provincie Zeeland.

Provincie Zeeland
De provincie Zeeland, in 2016 strategisch partner van het Prinsjesfestival, organiseert een exclusieve spin-off van Pimp de Troonrede. Inwoners van de provincie Zeeland die meedoen aan Pimp de Troonrede komen in aanmerking voor een speciale, Zeeuwse prijs. De winnaar van deze prijs dingt tijdens de finale op 19 september in Den Haag mee naar de publieksprijs.

Over ProDemos en het Prinsjesfestival

De schrijfwedstrijd Pimp de troonrede wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd door ProDemos. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, de provincie, het land en Europa. Nieuw dit jaar is de samenwerking met het Prinsjesfestival. Stichting Prinsjesfestival organiseert in de vijf dagen voorafgaand aan Prinsjesdag evenementen in Den Haag voor jong en oud rondom democratie en rechtstaat.

Meer informatie op: www.prodemos.nl/troonrede.