Onze opgave: het welzijn van Friese Poort

Waar kan de leeromgeving van Friese Poort slimmer en duurzamer? Vanuit die vraag ging DGMR-adviseur Rolf Drijfhout aan de slag. Het nieuwe gebouw Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort moest niet alleen duurzaam, maar ook flexibel zijn.

Wie Breeam meteen als uitgangspunt neemt, bekijkt vanaf het eerste ontwerp alle aspecten om tot een duurzaam gebouw te komen. “Dit is de manier waarop DGMR het liefst werkt”, geeft Rolf Drijfhout aan. Het is de puzzel die de eisen aan daglicht, geluid, milieu, comfort en flexibiliteit combineert tot een omgeving waar leerlingen en docenten graag verblijven en optimale prestaties leveren. Het leverde Friese Poort het certificaat Breeam Excellent op en nog belangrijker: tevreden gebruikers.

DGMR maakt voortdurend afwegingen om duurzaamheid te combineren met andere eisen, zoals de door het Friese ROC gevraagde flexibiliteit. “Dat begint al bij de constructie”, stelt Drijfhout. Welk type vloer is maximaal flexibel zonder veel in te leveren op duurzaamheid? En waar is dat weer te compenseren? Het nieuwe gebouw van Friese Poort heeft bijvoorbeeld een buitengevel van hout met een lage milieubelasting.

Uiteindelijk staat er nu een compact gebouw met een atrium dat veel daglicht binnenlaat. Samen met de vele open en transparante ruimtes geven ze een comfortabel gevoel, passend bij een onderwijsgebouw. Lees ook het volledige artikel in Schooldomein van januari met daarin ook de reactie van het hoofd facilitaire dienst Maaike Veenstra.

Foto: Michel Kievits Fotografie