Het nieuwe IKC De Toverberg is efficiënt, flexibel, toekomstgericht en vooral kindgericht

IKC De Toverberg in Zoetermeer is een school zonder klaslokalen. Het gebouw bestaat op hoofdlijnen uit één grote open ruimte die door splitlevels wordt opgedeeld. Met visueel open scheidingswanden en interieurelementen worden er diverse (groeps-) ruimten gecreëerd.

Het na de zomervakantie in gebruik genomen IKC biedt onderdak aan basisschool ’t Schrijverke, Kinderopvang De Drie Ballonnen en het Meerpunt, centrum voor jeugd en gezin. De nieuwbouw is in nauwe samenwerking met de gebruikers door LIAG ontworpen vanuit een vernieuwde visie op het basisonderwijs (TOM onderwijs).

Oog voor onderwijskwaliteit
De nieuwbouw is van binnen naar buiten ontworpen en ontvouwt een binnenwereld met veel momenten van visueel en fysiek contact. De onder-, midden- en bovenbouw zijn verdeeld in units die via de splitlevel gekoppeld zijn en daarmee de groei in leeftijd aangeven en een vloeiende overgang tussen de units verzorgt. De bovenbouw bevindt zich op de verdieping en biedt een extra ruimte door het terras waar de kinderen ook kunnen leren.

Natuurlijke omgang tussen kinderen en volwassenen
De school had als visie dat er geen dichte ruimtes mochten zijn en de directeur en docenten gewoon met de kinderen in één open ruimte zouden verblijven. LIAG heeft in haar ontwerp de speelzaal multifunctioneel ingezet met een grote panelenwand, die aan het centrale atrium grenst; dat is het hart van het gebouw geworden.

Een vide zorgt voor veel daglicht dat tot diep in het gebouw doordringt. De vide begeleidt de bezoekers via de centrale trap naar boven. De trap is speels en zorgvuldig vormgegeven zodat de routing naar de verdieping de verkeersbewegingen in het gebouw ondersteunt. Onder het trapdeel vind je een speelhuis van de onderbouw, waarin ook een glijbaan is geïntegreerd. Er is een grote gemeenschappelijke keuken met werkplekken op verschillende niveaus.

Voor het meubilair en interieurontwerp heeft LIAG samengewerkt met Marjo van Keulen die namens Unicoz Onderwijsgroep de meubelontwerpen voor al haar scholen verzorgt.

Wil je meer weten over dit project? Lees hier meer over het IKC De Toverberg op de website van LIAG.