Nieuwbouw VMBO Trivium College Amersfoort

Talenten ontdekken en interesses stimuleren zijn de fundamenten waarop de onderwijsvisie van het Trivium College is gebouwd. Een betekenisvolle leeromgeving is daarbij een voorwaarde. Reden voor het overkoepelend bestuur (Stichting Onderwijsgroep Amersfoort) om te kiezen voor nieuwbouw.

Schoolambitie
Het Trivium College verzorgt VMBO onderwijs in Amersfoort. Aangeboden profielen zijn: ‘’Dienstverlening & Producten’’, Economie & ondernemen’’ en ‘’Multimedia, Vormgeving & ICT’’.  Niet per definitie in de vorm van klassikaal onderwijs, maar juist zo persoonlijk mogelijk. Meerdere theorie-en praktijkgebieden zijn daarvoor voorzien in de nieuwbouw. Zo ontdekken leerlingen interesses en ontwikkelen ze talenten. In 4 jaar groeien leerlingen uit tot zelfbewust, ondernemende jongeren mét diploma. Doelstelling is om leerlingen de juiste en beste keuzes laten maken voor nu en later.

Functionele en sociale toekomstwaarde
Huisvesting is geen doel op zich, maar ondersteunt en faciliteert goed onderwijs in een uitdagende en aantrekkelijke omgeving waarbij onderwijs, functionaliteit, vastgoed, installaties, beheer en energiemanagement zijn voorbereid op toekomstige behoeftes.

In het ontwerp is rekening gehouden dat het gebouw in de toekomst makkelijk aan te passen is aan fluctuerende leerlingenaantallen en veranderende onderwijsvisies. Door bijvoorbeeld het hoofdtracé slim op te zetten kan dit eenvoudig en flexibel aangepast worden naar iedere indeling van het gebouw.

Tegelijk is er een plan opgezet voor een sociaal duurzame exploitatie. Dat gebeurt in samenwerking met de Wijkonderneming. Dit is een zelfstandige onderneming die diensten levert in het verlengde van de beroepswerelden die Trivium College onderscheidt. In de wijkonderneming leveren leerlingen diensten aan de wijk. Daarbij is het Ontmoetingsplein van de school de veilige werkvloer, functioneren jonge (geslaagde) ondernemers als rolmodellen en zijn de (drukke) bewoners uit de Amersfoortse wijk De Koppel kritische maar welwillende klanten. Dit staat garant voor trotse leerlingen, die ook nog een centje kunnen bijverdienen in een veilige omgeving. Het Ontmoetingsplein wordt een plek waar je kan chillen, maar ook een plek waar je samen met medeleerlingen en (inspirerende) ondernemers van betekenis kunt zijn voor de wijk.


Integraal ontwikkelteam
Zenzo MV neemt de ontwikkeling en bouw van het nieuwe Trivium College voor haar rekening. Bouwpartner is Lithos Bouw & Ontwikkeling. Ector Hoogstad Architecten en het ontwikkelteam hebben wensen en behoeftes van leerlingen, docenten en inwoners uit de wijk uitgewerkt tot een definitief ontwerp. M3V treedt op als adviseur. De verwachting is dat na de zomer van 2021 het huidige gebouw wordt gesloopt en dat de nieuwbouw in december 2021 van start gaat. De ambitie is dat na de kerstvakantie, in januari 2023, de leerlingen hun nieuwe onderkomen kunnen betrekken. Tijdens de bouw zal de school worden ondergebracht in tijdelijke huisvesting.