Nederlanders brengen te weinig tijd door in de buitenlucht

Onderzoek toont aan dat we een tekort hebben aan frisse lucht en daglicht

De verbinding tussen de moderne maatschappij en de natuurlijk omgeving verdwijnt. Want ook al komen we graag in de natuur, we doen het bijna niet. Zo geeft 83% van de Nederlanders aan dat ze graag meer tijd in de natuur zouden willen doorbrengen, terwijl meer dan de helft (54%) aangeeft dat ze in een week gemiddeld slechts één uur of minder per dag buiten zijn. Daarnaast gelooft 81% van de Nederlanders dat ze als kind meer tijd in de natuur doorbrachten dan kinderen vandaag de dag.

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van de VELUX Groep. De studie werd uitgevoerd onder meer dan 16.853 volwassenen in 15 landen, waaronder Nederland, en onderzoekt wat de effecten zijn van vooral binnen leven op ons algemene welzijn in het kader van een verschuiving naar een steeds meer verstedelijkte bevolking.

De nieuwe wereldwijde campagne en film ‘Haal de natuur weer in huis’ van VELUX, die de risico’s van een maatschappij met een tekort aan natuur in beeld brengt, weerspiegelt dit onderzoek.

Lees verder onder de video

Meer tijd in de buitenlucht: hoe doet de rest van de wereld het?
Uit het onderzoek blijkt dat naast het feit dat respondenten meer tijd in de natuur willen doorbrengen, 77% van mening is dat ze hun dagelijkse routine en levensstijl moeten aanpassen om dit mogelijk te maken. In Italië ligt dat aantal aanzienlijk hoger, daar is 88% van mening dat ze veranderingen moeten doorvoeren. Canada is het land met het hoogste percentage mensen die een uur of minder per dag in de natuur doorbrengen (69% in vergelijking met een wereldwijd gemiddelde van 52%).

“De komende generatie zal waarschijnlijk nog minder verbonden zijn met de natuur, tenzij wij onze manier van leven gaan veranderen. Het binnenlaten van daglicht en frisse lucht in huis kan één van de vele manieren zijn om onze verbinding met de natuur te herstellen,” zegt Marthijn Reekers, architect Daglicht & Binnenklimaat bij VELUX Nederland.

Positief effect op welzijn
Toch is het belangrijk dat we naar buiten gaan; een ‘frisse neus halen’ en tijd doorbrengen in de natuur is erg gezond. Volgens de studie van onderzoeksinstituut RAND Europe, draagt een verbinding met de natuurlijke omgeving namelijk bij aan een goede gezondheid en welzijn.

“De natuur kan het risico op ziektes die te maken hebben met chronische stress verminderen, maar biedt ook een aantal bijkomende voordelen, zoals subjectief welzijn,” legt gedragswetenschapper Terry Hartig, van de Universiteit van Uppsala, Instituut voor Huisvesting en Stedelijk Onderzoek, uit. Hij heeft gedocumenteerd hoe blootstelling aan de natuur herstellend kan werken en mogelijk stress kan beperken en het welzijn kan verbeteren.

Meer informatie over de VELUX campagne ’Haal de natuur weer in huis’ is te vinden op www.letnaturebackin.com.