Kloppende duurzaamheid bij TU-gebouw Pulse

Een gebouw maken waar harten sneller van gaan kloppen. Dat is het onderwijsgebouw Pulse van TU Delft, dat in september in gebruik wordt genomen. Omdat studenten en docenten meedachten over de functies van het gebouw. Omdat de duurzaamheid bij Pulse klopt.

TU-gebouw Pulse biedt ruimte voor vernieuwend onderwijs en vormt een studie- en ontmoetingsplek met een goede kop koffie vanwege de horeca in het gebouw. Vernieuwend onderwijs betekent ook dat het gebouw flexibel moet zijn en meer dan elk ander gebouw zijn tijd vooruit moet zijn en blijven. Het idee van interactieve en experimentele lesvormen, prettige ontmoetingsplek én focus op duurzaamheid nam vanaf eind 2014 vastere vormen aan.

Lees verder onder de beelden

Er lag een Programma van Eisen waarin onder andere Passief bouwen, BREEAM en energieneutraal werden genoemd. Ambitieus, maar misschien too much? Brainstormsessies over duurzaamheid met de opdrachtgever – TU Delft Campus and Real Estate – diverse stakeholders van de TU Delft en het ontwerpteam leverde goede en concrete ideeën op. DGMR leidde deze sessies, deelde ervaringen om te inspireren én los te laten.

Een energieprestatie (EPC) van 0 was zo’n concrete eis. Met als fundament een goede gebouwschil met triple glas, hoogwaardige kozijnen en goede kierdichting, optimaal gebruik van daglicht en daarnaast hybride ventilatie met CO2-sturing en PV-cellen in het dak. En waarom geen laagspanningsnet, zodat de zonne-energie direct aan de gebouwinstallaties kan worden gekoppeld zonder omvormingsverlies?

Onlangs is het gebouw door de aannemerscombinatie Hurks en Kuijpers opgeleverd, naar volle tevredenheid van opdrachtgever FMVG. Momenteel wordt Pulse ingericht en na de zomer kunnen de eerste studenten het gebouw daadwerkelijk beleven. We wensen hen veel succes en plezier!