Karakteristiek en gasloos onderwijsgebouw

Op een prachtige plek in het groen, omringd door sportvelden en een topsporthal, is recent een fijne leeromgeving gerealiseerd voor de studenten Sport & Bewegen en Veiligheid & Vakmanschap van het Graafschap College in Doetinchem.

De nieuwe vestiging van het Graafschap werd dit schooljaar in gebruik genomen op Sportpark Zuid; een groene omgeving die ook als inspiratie voor het ontwerp heeft gediend. Het gebouw is aan drie kanten voorzien van een cortenstalen voorzetgevel in de vorm van een boomstructuur, afgeleid van de grote bomen in het parklandschap. De stalen tweede huid is niet alleen voor de sier, ze doet dienst als wering van warmte en lichtschittering tijdens de zonnige uren. Omdat de boomstructuur geperforeerd is, kun je er gewoon doorheen kijken en blijft het uitzicht over de groene omgeving behouden.

Aanvullend op de functionaliteit is veel aandacht besteed aan licht, lucht en ruimtelijke beleving. Meer dan de helft van de klaslokalen voldoet aan de daglichtnormen voor Frisse Scholen Klasse A, de overige voldoen net als het totaalontwerp aan die voor Klasse B. Royaal daglicht valt deels binnen via hoge bandramen. Een transparant atriumdak en translucente binnenwanden maken daarnaast dat de lokalen van twee kanten daglicht ontvangen. Conform de eisen voor Klasse B heeft het gebouw een energielabel A+++ en een EPC-waarde die ruim 25% onder het wettelijk niveau ligt. Het gebouw is daarnaast volledig gasloos en ruim voorzien van zonnepanelen.

Foto: Lucas van der Wee