Hogeschool Zuyd, Ligne: vintage sfeer in gloednieuw gebouw

Ligne, een gloednieuw gebouw in het centrum van Sittard, is een van de locaties van Hogeschool Zuyd. Van collegezaal en klaslokalen tot overlegplekken en bibliotheek; Gispen creëerde een vernieuwende leeromgeving waar uitwisseling van kennis en ervaringen centraal staat. Opvallend in het geheel is de vintage sfeer waarnaar de hogeschool op zoek was.

3.500 studenten en 400 medewerkers zijn verhuisd naar de nieuwe locatie. Naast de hogeschool biedt Ligne ook ruimte aan een museum, filmhuis, bibliotheek en zorgwoningen. Creëer een unieke en dynamische (leer)omgeving, was de opdracht. Want de gebruikers van Ligne delen niet alleen het gebouw; waar mogelijk werken ze ook inhoudelijk samen.

Gispen werd gevraagd om de totaalinrichting te verzorgen. Van bibliotheek tot klaslokalen en collegezaal. Daarbij ging het zowel om los meubilair als verlichting en professioneel kabelmanagement. De inrichting is nauw afgestemd op de bijzondere ontwerpen van architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser.

De openbare ruimtes herbergen diverse ontmoetingsplekken. Door tweedehands meubels circulair in te zetten, is een huiselijk en vintage tijdsbeeld ontstaan. Het interieurontwerp bestond voor een deel uit oude, hergebruikte meubels. Dit meubilair is opnieuw gestoffeerd in door de architect samengestelde kleuren.
Naast de hergebruikte meubels zijn er veel Gispen Classics te zien, waaronder de 101 en 201 – de buisframe stoel met en zonder armleggers. Het eindresultaat is een unieke sfeer waarin studenten samen aan opdrachten werken en studenten, docenten en andere medewerkers onderling kunnen overleggen.

De klaslokalen hebben geen standaarduitstraling. Veel aandacht is besteed aan het educatiemeubilair en er is voor variatie in tafelbladen gekozen. Op verzoek van de opdrachtgever zijn klantspecifieke bladformaten en materiaaltoepassingen ontworpen, net als speciale onderstellen in vintage lakkleuren.

Bekijk het project op: gispen.com/nl/projecten/hogeschool-zuyd

Foto’s: Dols Fotografie