Flexibiliteit en veiligheid bij Leo Vroman College

Zoeken naar de balans tussen de flexibiliteit en de veiligheid van het gebouw. Zo combineerde DGMR het onderwijsconcept van het Leo Vroman College in Gouda met brandveiligheid.

Een ‘onderwijsplein’ in plaats van klaslokalen met gangen. Want gangen zijn niet effectief, vinden ze bij het Goudse college: “Je bent tien minuten verder tot de kinderen in hun lokaal zijn. In feite is dat lesuitval.” Maar hoe vertaal je die visie in de inrichting van het gebouw? Die vraag legde de school onder andere bij DGMR neer voor de brandveiligheid.

Ronald Oldengarm, senior adviseur Brandveiligheid bij DGMR: “We moesten anders gaan nadenken over het aspect flexibiliteit en brandveiligheid. Hoe compartimenteer je het gebouw bijvoorbeeld? Dat hebben we hier goed opgelost bij de verschillende ingangen vanuit de centrale aula naar de domeinen”. DGMR wilde de vrijheid en flexibiliteit respecteren en tegelijkertijd ordenen.

“Vooral de vluchtroutes waren voor de brandweer belangrijk. Daarnaast is goede akoestiek vanwege de open ruimten van belang, want je moet niet de hele dag afgeleid worden omdat het galmt”. Het gebouw is nu zo’n anderhalf jaar in gebruik en de oplossingen hebben zich bewezen. Lees het volledige artikel hierover in de Schooldomein van mei.