Energie-neutraal sportcomplex van VenhoevenCS voor Erasmus Universiteit

Sports Building activeert een gezond en sociaal studentenleven op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam. VenhoevenCS architecture+urbanism ontwierp dit sportcomplex voormaar liefst vijftig sporten door de sportzalen slim te stapelen op een compact plot. Het complex is energie-neutraal en het publiek interieur is uitgevoerd in circulair geoogste, hergebruikte materialen. De centrale as door het gebouw fungeert als route én bestemming en verbindt mensen en plekken. Sports Building is dit najaar officieel geopend.

Game on!
Het nieuwe Sports Building van de Erasmus Universiteit Rotterdam is een trainings- en wedstrijdcentrum voor meer dan vijftig sporten en 25 verenigingen. 11.000 studenten, medewerkers en topsporters zullen gebruik gaan maken van de accommodatie.
Aan de oostelijke entree van de stadscampus zijn op een compact kavel vijf zalen in ‘sport boxen’ constructief slim gestapeld en vervolgens iets opgetild. Hierdoor ontstaat een transparante en uitnodigende pint met de horeca en fitness. De ‘sport boxen’ vormen twee volumes, verbonden door de publieke kern van het complex. Deze  gemeenschappelijke ruimte verbindt functies, sport en atleten, en vormt de connectie tussen beide zijden van de campus.

“De binnenstraat is echt een fysieke en sociale verbinder;
licht, hoog, met trappen en loopbruggen, veel groen en natuurlijk een bar.
Vanaf hier moedigt zicht op sportende studenten echt aan tot meedoen.”

– Manfred Wansink, architect en
partner-directeur VenhoevenCS architecture+urbanism

Transparantie en ritme
Sports Building heeft façades van glas en aluminium, horizontaal geleed en met verticale vinnen in meerdere ritmes. De hoek van de licht gebogen oostgevel en beide induiteinden van de centrale doorgang kregen glazen puien over de volle hoogte. Deze transparantie markeert de levendige plekken: de publieke functies, op straatniveau en daarboven, plus de sportactiviteiten waarvoor geen gesloten zaal nodig is.

Herstel ecosystemen
In lijn met de ambities van VenhoevenCS en de Erasmus Universiteit Rotterdam is Sports Building van meet af aan als energieneutraal complex ontworpen – anno 2022 essentieel. Daartoe zijn voorzieningen geïntegreerd om water en zonne-energie op te vangen, vast te houden, uit te wisselen en te hergebruiken, en het gebruik ervan te minimaliseren. Deze principes zijn voor VenhoevenCS leidend bij al hun ontwerpen, waaronder die voor het Aquatics Centre voor Parijs2024, Zwembad Zoetermeer (2023) en het nieuwe zwembad in Lokeren (BE, 2023). In Sports Building hebben de architecten bovendien het openbare interieur uitgevoerd in bouwmaterialen die zijn geoogst bij circulair sloop. Zo fungeren metalen panelen van een voormalig detentiecentrum in Zeist opnieuw als plafond en kreeg 1.100 m2 houten vloerdelen van het TU Eindhoven-paviljoen een nieuw leven als sfeerbepalende gevel van de binnenstraat. Kwalitatief hoogstaand hergebruik inspireert de maatschappelijk betrokken en omvangrijke groep gebruikers van Sports Building om bij te dragen aan de circulaire economie.