Een meer open werkomgeving die tóch rust uitstraalt

Het Valorisatie Centrum van TU Delft verhuisde naar een gerenoveerd pand. Aan Gispen de opdracht om het interieurontwerp en de totaalinrichting te verzorgen. De gebruikers van de nieuwe werkomgeving speelden een belangrijke rol in het inrichtingstraject; zij zijn van a tot z meegenomen in het ontwerpproces.

Fotografie: Chris van Koeverden

Het Valorisatie Centrum van TU Delft helpt ontwikkelingen en producten in de markt te zetten en zet samenwerkingen en onderzoeken op. De medewerkers werkten voorheen in een traditioneel kamerkantoor. Opdrachtgever Steven Koenders, Projectleider Verhuizen & Inrichten bij TU Delft: “Voor de nieuwe werkomgeving zochten we naar een meer open kantoorconcept, waarin mensen makkelijker kunnen samenwerken. We wilden efficiënt omgaan met de beschikbare vierkante meters, flexibel werken mogelijk maken en op termijn de huisvesting kunnen aanpassen op het actuele gebruik.”

TU Delft vroeg meerdere partijen een presentatie te geven. Steven Koenders: “We wilden eerst meer beeld krijgen en sfeer proeven. Daarom vroegen we alle partijen om een moodboard uit te werken.” De toekomstige gebruikers van de nieuwe werkomgeving moesten zich goed kunnen vinden in de plannen. Daarom werd vanaf het allereerste begin een projectgroep met eindgebruikers betrokken bij het inrichtingstraject. “De presentatie van Gispen was doorslaggevend – de eerste indruk van zowel het ontwerp, Gispen als bedrijf en de interieurarchitect waarmee we zouden gaan samenwerken, was direct heel positief.”

Gispen werkte drie typen ruimtes uit, passend bij verschillende activiteiten. PLAZA staat voor elkaar ontmoeten. Bijvoorbeeld in de ontvangstruimte waar medewerkers hun samenwerkingspartners, gasten én elkaar treffen. HUB staat voor samenwerken. Scrummen, overleggen en werken aan flexibele werkplekken in een open ruimte, daartussen kleine overlegruimten voor een afgezonderd overleg. LAB staat voor concentratie. Afgezonderde, meer ingetogen ruimtes voor bijvoorbeeld research. Op de eerste verdieping met de centrale ontvangstruimte heeft PLAZA de nadruk. Op alle andere verdiepingen komt nu een stukje PLAZA, HUB en LAB terug. Zodat medewerkers overal de plek kunnen zoeken die het beste past bij wat zij willen doen.

Bekijk hier meer foto’s van dit project.