MFA De Boezemsingel: minder afval, meer grondstoffen

Uitsluitend bouwen met bestaande materialen. RoosRos Architecten legt de lat hoog bij het ontwerp van deze multifunctionele accommodatie in Oud-Beijerland. Maart dit jaar won RoosRos de selectie met een presentatie waarin een uitgesproken circulair concept werd voorgesteld: ‘minder afval, meer grondstoffen’.

De plannen voor MFA De Boezemsingel in Oud-Beijerland omvatten een nieuw multifunctioneel centrum nabij de kinderboerderij en speeltuinvereniging de Boezemvriend, volledig gebouwd uit bestaand materiaal. Door te kiezen voor circulair bouwen zet RoosRos architecten een volgende stap in het concretiseren van haar visie op duurzaamheid en architectuur die de afgelopen jaren is ontwikkeld.

‘Een gebouw met toekomstwaarde is in onze ogen een gebouw dat gezond én toekomstbestendig is. Het is energiezuinig, belast het milieu minimaal en kan flexibel meebewegen met veranderingen. Circulair bouwen biedt kansen om dit te verwezenlijken’, aldus architect Mark Boschman. ‘Niet voor niets hanteren we de volgende definitie als we daarover spreken: Het ontwerpen, detailleren en construeren van een gebouw op zo’n manier dat naast het hoogwaardig inzetten en hergebruiken van materialen, ook duurzaamheidsambities op het gebied van energie, water, biodiversiteit en ecosystemen worden meegenomen. Het gebouw vormt in feite een tijdelijke opslag van materialen die na de gebruiksfase weer ingezet kunnen worden voor andere gebouwen.’

Lees verder onder de afbeelding

Het realiseren van dit soort projecten is niet eenvoudig. Het vraagt doorzettingsvermogen en de nodige flexibiliteit en een open ontwerphouding. Van te voren kan je nog niet alles vastleggen omdat je niet weet welke materialen beschikbaar zijn.

Binnenkort vindt de aanbesteding van de uitvoeringswerkzaamheden plaats. Samen met een even ambitieuze aannemer hopen we dit project dan te verwezenlijken zodat het medio 2019/2020 in gebruik genomen kan worden.

Projectteam: Mark Boschman, Jan-Pieter Bos, Hans Boom