IKC De Kindertuin: een plek waar je groeien kan!

IKC de Kindertuin biedt dagopvang, peuteropvang, basisonderwijs en buitenschoolse opvang in een doorgaande lijn voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Het prachtige nieuwe gebouw, de buitenruimte en de daktuin bieden volop ruimte om de natuur en techniek te ontdekken.

In opdracht van stichting Un1ek ontwierp Frencken Scholl architecten de nieuwbouw. De stedenbouwkundige enveloppe was compact van vorm en liet ruimte voor een volume waarbij school en gymzaal ieder in een eigen bouwdeel gevestigd zouden worden. Juist bij een IKC is het echter van belang een verbinding te zoeken van kinderopvang, onderbouwlokalen en nabij gelegen speellokalen met voorzieningen als zijnde keuken. In praktijk bleek de uitdaging deze functies te verbinden binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarden. Het plaatsen van de gymzaal op de 1ste verdieping was daarbij een slimme zet. Het gebouw is in 3 lagen uitgelegd met als voordeel een schitterend uitzicht. De lokalen zijn 4 aan 4 geclusterd met elk hun eigen leerplein met cirkelvormig middelpunt.

Het gebouw is op een bijzondere manier inpast in de buitenruimte. Kinderen kunnen op een creatieve manier het groen ontdekken. Op deze 2e verdieping is tevens een buitenklas gesitueerd uitgerust als moestuin. Techniek krijgt zijn invulling door in iedere ruimte een klok te visualiseren. De klok symboliseert de tijd maar ook de geschiedenis van elektronica.

Het gebouw is zonder gas aansluiting gerealiseerd. De zonnepanelen op het dak wekken een groot deel van de energie op. De verlichting is georganiseerd middels LED. Daarnaast zijn de lokalen uitgerust met decentrale ventilatie eenheden waardoor op warme dagen tevens gekoeld kan worden.