Een groene leerplek in de klas!

Dat kan nu laagdrempelig én leuk met het BinnenBospakket van IVN Natuureducatie, Royal Lemkes en Presikhaaf Schoolmeubelen.

Wat is een BinnenBos?
Met een BinnenBos zet je het leslokaal vol met duurzaam gekweekte kamerplanten. Het BinnenBos is speciaal ontwikkeld voor groep 5 en 6 van het basisonderwijs. De leerlingen planten het bos zelf aan, verzorgen de planten en leren stekjes op te kweken. Zo maak je stek voor stek de school groener!

Waarom een BinnenBos?
Een groen klaslokaal is goed voor het leerklimaat van kinderen. Planten zorgen namelijk voor een betere concentratie én een hogere waardering voor het klaslokaal. Niet onbelangrijk, omdat kinderen gemiddeld 40 procent van hun tijd in een klaslokaal doorbrengen. Bovendien is aanleggen van een BinnenBos, een groene leerplek in de klas, erg leuk en leerzaam.

 

‘De leerlingen hebben erg genoten! Ze waren betrokken bij hun eigen plant en verzorgden die zo goed als ze konden. De planten in de klas zorgden voor een prettige sfeer.’
Leerkracht van basisschool Het Vogelnest in Amsterdam (BinnenBos pilotschool)

 

Hoe werkt het?
Elke leerling krijgt een persoonlijke kamerplant om te verzorgen. Scholen ontvangen materiaal voor het verzorgen en stekken van planten, zoals aarde en potjes. Verder krijgen leerkrachten toegang tot een e-learning met drie uitgewerkte lessen en praktische filmpjes. Met dit toegankelijke lespakket helpt IVN leerkrachten om het BinnenBos op een leuke manier in te zetten bij lessen die aansluiten bij diverse kerndoelen.

 

‘Yes, we hebben weer een plantles! Dit is de leukste les ooit’
(leerling groep 5 van basisschool Master in Sneek)

 

Wat levert het op?
• Een beter leerklimaat. Onderzoek bewijst: kijken naar groen herstelt de aandacht. Ook absorberen planten geluid. Minder geluidshinder zorgt voor betere concentratie in de klas.
• Leerlingen leren planten herkennen en verzorgen (kerndoel 40 en 41). Door het verzorgen van een eigen plant bouwen ze spelenderwijs een band op met de natuur.
• Een leuker leslokaal. Leerlingen tonen meer waardering voor een leslokaal met planten.
• Een klas vol enthousiaste BinnenBos-wachters!
• Vergroening voor de hele school. Door te
stekken en leerlingen hun kennis te laten delen,
vergroen je vanuit een BinnenBos de hele school.

Stappenplan BinnenBos

 1. Bestellen
  Het BinnenBos bestellen kan op twee vaste momenten in het jaar. Nabestellen van losse producten is niet mogelijk. Je ontvangt het pakket twee maanden na de bestelling.
 2. Uitpakken
  Het pakket is binnen! Elke leerling krijgt zijn eigen plantje en het verzorgen kan beginnen.
 3. Les: Plantdag
  In de e-learning vind je uitgewerkte lessen en praktische filmpjes. In deze eerste les gaan leerlingen aan de slag met het verpotten van hun persoonlijke plant.
 4. Les: Planten verzorgen
  Verzorging van planten is een secuur klusje. In deze les leren de kinderen wat planten precies nodig hebben en hoe je een ongelukkige plant herkent.
 5. Les: Stekken
  Wat is stekken en hoe doe je dat precies? Dat staat centraal in de derde les. Na deze les ontvangen de leerlingen hun diploma, zij zijn nu echte BinnenBos-wachters!
 6. Weggeefdag
  Organiseer een dag om de stekjes weg te geven, bijvoorbeeld aan een andere klas. Zo kan iedereen meegenieten van de plantjes.

Wat zit er allemaal in het IVN BinnenBos-pakket?
Een duurzaam gekweekt plantenpakket met:
• 36 planten voor de leerlingen.
• 2 graslelies in een grote hangpot, met minimaal 20 stekjes per plant.
• 5 kamerplanten in vrolijke keramieke potten om de lerarenkamer mee in te richten.
• Aarde en 36 potjes voor de stekjes.

Daarnaast ontvang je:
• Een educatief pakket (e-learning) met: drie uitgewerkte lessen, achtergrondinformatie en praktische filmpjes.
• BinnenBos-wachter diploma’s voor elke leerling.

Kosten
Het BinnenBos is geschikt voor 36 leerlingen en kost 350 euro (inclusief btw).

Ik wil een BinnenBos!
Wil jij ook een groen klaslokaal? Bestel je BinnenBospakket via www.ivn.nl/binnenbos