Duurzaamheid Zorg en Welzijn Friese Poort

In Schooldomein 1 van deze jaargang stond al een mooi artikel over het nieuwe gebouw Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort. Het ingenieursbureau DGMR begeleidde het project en vond het Breeam excellent gecertificeerde gebouw zo interessant dat Schooldomein 3 wat dieper ingaat op de meer duurzame aspecten. In gesprek met DGMR-adviseur Rolf Drijfhout en hoofd facilitaire dienst Maaike Veenstra.

Rolf: “Voor daglicht zijn de Breeam eisen streng en niet eenvoudig te realiseren. Dan heb je het niet alleen over glasoppervlak, maar ook over de vorm van de ruimte in relatie tot voldoende daglicht. Je kunt dus geen diepe ruimtes toepassen. Om die reden is het een compact gebouw met het atrium als centrale ruimte waar het licht naar binnen valt. Glas isoleert minder goed dan een dichte gevel, maar bij een energiezuinig gebouw weegt dat op tegen de kosten van verlichting. Door de compacte vorm is het een energiezuinig gebouw en dat maakt de rol van verlichting groter. Verlichting kost per definitie energie. Dus zit er energiezuinige verlichting in; als er voldoende daglicht toetreding is gaat het licht uit.”

Maaike vult aan: “Goed licht heeft impact op de gezondheid en daarmee de productiviteit van studenten en docenten. Vanuit psychologisch oogpunt hebben we wel gekozen voor de mogelijkheid om ramen te openen, ook al is er betonkernactivering toegepast. En het schakelsysteem met aanwezigheidsdetectie werkt heel goed. De verlichting gaat automatisch aan en als iedereen weg is gaat hij automatisch uit. Als hij aangaat schakelt hij eerst op 300 lux; is een hoger niveau nodig dan kan de gebruiker het met een druk op de knop naar 500 lux zetten.”

Lees verder >>